Банкеръ Daily

Агенцията по лекарствата:

В България не се прилагат ваксини с изтекъл срок

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов обяви, че в България не се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност. Той уточни, че има ваксини с изтекъл срок на годност и флакони, от които не са усвоени всички дози, които са бракувани, а в следващите месеци предстои да бъдат унищожени съгласно процедурата. 

Кирилов обясни, че за ваксината на "Пфайзер/Байонтех" европейската агенция по лекарствата е препоръчала да бъде променен срока на годност от шест на девет месеца. "Важно е, че прилаганите в момента ваксини са със срок на годност, който е одобрен в кратката характеристика, съответно в разрешението за употреба на ваксините. Това, което създава объркване в хората и може би е важно още веднъж да уточним е, че за част от произведените количества ще има разлика между информацията, която е на опаковката, и реално одобрения срок на годност. Това се налага, тъй като не е възможно в тези условия тези количества в тези опаковки да бъдат преопаковани", каза още той.

Публикуваният списък от министерството на здравеопазването с препоръки за ваксината на "Пфайзер" се отнася за лица, които е необходимо да бъдат консултирани преди ваксинация, а не, че за тях ваксината не е препоръчителна, уточни Богдан Кирилов.

Към момента в България най-много дози има от ваксината на "Пфайзер Бийонтех" - близо 1,7 милиона са приложените дози, 480 хиляди са приложените дози от "Астра Зенека", около 320 хиляди от ваксината на "Модерна" и над 240 хиляди от еднодозовата ваксина на "Янсен".

Facebook logo
Бъдете с нас и във