Банкеръ Daily

Делян Добрев:

В България не е пристигнала и една молекула американски газ

Посредниците качват цената на газа с 30% в България. Това съобщи на брифинг във Варна бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма от ГЕРБ Делян Добрев.  

"Данъкоплатците и държавата са ощетени от бившето правителство на Кирил Петков с 200 милиона евро заради посредническите фирми, с които се купува руски газ", заяви Добрев. 

Той показа фактури, получени в пощенската кутия на партията,  доказващи сделките с посредниците, от които купуваме руски газ, но с 30% надценка. "Всичкият газ, който сме купували до монета, е руски, само че с посредници. За тези три месеца, в които посредниците навлязоха на пазара в България, е купен газ за 630 млн. евро, 30% разлика за посредниците са 200 млн. евро", изчисли Добрев. 

"За последните 3 месеца сме купили газ за около 630 милиона евро, по 30% са около 200 милиона евро са прибрали посредниците. Добре ли е за нулево толерантните към корупцията. За тези, дето щели да правят антикорупционно мнозинство. Тези с антикорупционното мнозинство купуват газ от посредници", каза още той. 

"Знаете ли какво стана с двата танкера. Продадоха ги в Гърция и в Турция, продадоха ги тези танкери и купиха газ от посредниците. В България няма фактура от американски доставчик на газ", категоричен е Добрев. 

По думите му с изключение на азерския газ, 100% от газа в България е руски. 

Той се обърна задочно към Кирил Петков и Асен Василев като каза, че трябва да се притесняват и да мислят как да избегнат влизането си в затвора. По думите му в България не е пристигнала нито една молекула американски газ.

"В България не е пристигнала и една молекула американски газ. За да пристигне, той трябва да пристигне в посока от Гърция към България. Физически този газ, който се разтоварва в Гърция или Турция, трябва да влезе от Гърция в България. Ние сме нямали обърнат поток. Потокът винаги е бил от България към Гърция. Как да влезе, ако реката тече надолу, как да влезе газ нагоре по същата тази река", категоричен е Добрев.

"Не знам дали сте забелязали, но колкото повече един човек говори за корупция, толкова по-съмнително изглежда. Хората, които най-много говореха за корупция и не спират да говорят за корупция, във всяко тяхно изречение има думата корупция, са тези с най-големите сделки. Ето ви ги, за 3 месеца 200 милиона от газа", обясни Добрев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във