Банкеръ Daily

Лъчезар Томов:

В България има условия за по-либерални мерки

Ефект от десетдневното затваряне ще има, твърди преподавателят в Департамент „Информатика“ на Нов български университет Лъчезар Томов. Ще има видим спад в броя на случаите на Covid-19, но няма да е достатъчно, прогнозира той пред БНР. 

„За тези десет дни с 30% може да спаднат случаите, ако се изпълни правилно локдаунът. /…/ За 30 дни ще има поне двоен спад, може да спаднат и до 1 000 случая на ден“, каза още той.

Според него вече се вижда ефектът от връщането на гимназистите у дома и е налице „обръщане в някаква степен на скоростта на разпространение“. „Първата седмица се обръща скоростта, а вече нивото, за да спадне, трябва да мине още една седмица от една мярка“, поясни математикът. 

Според Томов правителството „дава на хапки трудните неща“, за да бъдат възприети от обществото. Той изтъкна, че в България има подходящи условия да има по-либерални мерки, защото населението е доста разпръснато, има региони, в които няма никакъв трафик или трафикът между регионите е много слаб.

Томов е оптимист, че до края на годината ваксинирането у нас ще се случи. "Ако до юни се ваксинират два милиона души у нас, в комбинация с поне два милиона, преминали през вируса, съчетано с лятото може да ни накара да забравим за епидемията до септември", подчерта математикът.

В момента 10 души заразяват средно 13, сочат неговите изчисления. "Ако британският вариант е достатъчно разпространен и няма място за още ръст, ще започнем да виждаме бързо спад", изтъкна Лъчезар Томов.

Той определи станалите популярни пътувания към Занзибар като „голям риск за националната ни сигурност, даже за европейската“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във