Банкеръ Daily

Валери Симеонов

В България има 35% защитени територии, такова чудо няма никъде

"Целта на дискусията за Закона за биологичното разнообразие е да намерим разумното сечение, което да доведе до консенсус за усъвършенстване на законодателството и по-конкретно за мрежата "Натура 2000". Това заяви председателят на Комисията по околната среда и водите и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева по време на обсъждането на Закона за биологичното разнообразие. Василева уточни, че има 15 становища по законопроекта.

Новият подход за управление на "Натура 2000" цели да постигне по-пълно изпълнение на двете природозащитни директиви на Европейския съюз, посочи ресорният министър Емил Димитров. Той допълни, че подходът е разработен от международен екип и отразява последните тенденции при управлението на "Натура 2000". 

Димитров отчете, че при разработване на законопроекта са проведени редица срещи, кръгла маса и публични обсъждания.

"Философията на нашите предложения в Закона за биологичното разнообразие е свързана с устойчивото развитие на регионите" заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов и продължи- "Ние обръщаме внимание върху това, че този законопроект не трябва да бъде ориентиран само и единствено двустранно към спазването на определени биологически изисквания, а и с териториите, върху които действа. Това са защитените територии, които са в доста голям размер от територията на България - 35%. Такова чудо не знам да има някъде. И това в най-бедната в икономически аспект държава в Европейския съюз. Това ни задължава, като хора, които би трябвало да носят не само за мравките и буболечките, а и за хората, които живеят на тези територии, да се съобрази този закон и с тях. По тази причина философията на нашите предложения е подчинена на съобразяването, съблюдаването и устойчивото развитие на тези региони и в частност с хората, които са притежатели и собственици на земи, които не би трябвало да бъдат в ролята на едни изпълнители, а и активен участник в този процес."

Според Симеонов в предложенията на НФСБ не е изолирана научната общност, както смятат повечето критици и природозащитници. Нещо повече – тяхното влияние, значение в определянето на съответните ограничения и параметри, които са предмет на закона, било безспорно, но от друга страна научната общност трябвало да бъде изпълнител на волята на въпросния консултативен съвет и въпросните съвети по биологично разнообразие.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във