Банкеръ Daily

Общество и политика

В България COVID ваксините ще се прилагат безплатно и доброволно

Всички видове ваксини срещу коронавирус, които правителството ще одобри, ще се прилагат на територията на България безплатно и доброволно. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол.

По повод отправен към него въпрос от социалиста Георги Йорданов, проф. Ангелов посочи, че на 11 август е публикуван Закон за ратифициране на споразумението, с което ЕК се упълномощава да предлага на участващите държави членки и да сключва от тяхно име предварителни споразумения за покупка на ваксини.

Той увери, че на Народното събрание ще бъде предоставена информация за хода на преговорите в изпълнение на споразумението за планираните възможности за одобрение и доставка на ваксините. Ще са ясни и прогнозните срокове, както и на депутатите ще се даде информация за договорите, към които България в момента се е включила.

Към момента няма ваксина, която да е преминала всички фази на клиничните проучвания и да е одобрена за употреба в ЕС, поясни още министър Костадин Ангелов и допълни, че се изготвят правила за ваксиниране на рисковите групи.

Министерство на здравеопазването е предприело действия по изготвяне на общи национални правила и указания за ваксиниране на рисковите групи от населението, включително и за съхраняване и транспортиране на лекарствените продукти.

По повод проекта за модернизиране на спешната помощ, здравният министър увери депутатите, че той се изпълнява в срок. И посочи, че крайният срок е 23 октомври 2021 г., а общата стойност на проекта е 163 млн. лв. Изпълнените до момента компоненти от проекта са доставка на линейки, осигуряване на оборудване, ремонт или изграждане на центрове и филиали за спешна помощ.

"Нямам притеснение, че проектът няма да се реализира", увери Ангелов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във