Банкеръ Weekly

Общество и политика

В БСП ТИШИНАТА РАЖДА ПРЕВРАТИ

Датите на дългоочаквания конгрес на БСП вече са известни - 22 и 23 ноември. За членовете на червената партия се очертават вълнуващи преживявания. Не чак разтърсващи, защото лидерът и министър-председател Сергей Станишев няма да бъде сменен нито от едната, нито от другата позиция. А в бъдещия устав на социалистите все ще се намери пролука шефът на партията някак си да съвместява двете длъжности. Как иначе партията ще усети, че е на власт, ако пак й се случи?
Заради скандалите с подслушваните от ДАНС депутати и журналисти политическите анализи на тема епични битки в БСП напоследък никнат като гъби. Наред с тях виреят и прогнозите за партиен преврат. Не че през декември 2005-а беше по-различно. Тогава, на 46-ия конгрес на червените, Сергей Станишев беше преизбран с мнозинство от 92 на сто от гласовете на делегатите. Ето защо чудеса като неговата смяна не се очакват. Наистина в края на третата година от мандата на правителството на тройната коалиция ще има по-критични гласове, но партиен преврат няма да се състои. Най-малкото защото и двамата известни засега претенденти за лидерския пост
не стоят особено сериозно в партийната йерархия
Първият е вечно кандидатираният (но традиционно неизбран) шеф на най-лявото от всички възможни крила Янаки Стоилов. Миналия уикенд, когато Висшият съвет на партията се събра да реши какво ще прави на конгреса, тръгна слухът, че неуморният юрист пак ще атакува партийните върхове. Очакваше се Стоилов да миряса, след като през юни 2007-а не успя да измести от шефския пост на софийската организация Румен Овчаров, уязвим по това време заради фронтиерската афера. Тази година обаче нямало да се кандидатира за шеф на столичните социалисти, за да се пробва по-нависоко. Лявото крило щяло да го издигне.
По-интересен (поне на медиите) е другият претендент, който на пленума не отрече, че също ще се пробва. Членът на Висшия съвет на БСП и бивш кмет на Дупница - Първан Дангов, е сравнително нова и неособено ярка звезда. Той сподели, че ако дупнишката организация успее да спретне инициативен комитет, няма да се противи и ще се кандидатира за партиен лидер. Дангов събуди подозрение в амбиции, след като миналата събота се изказа на пленума. Речта му беше своеобразно продължение на диалога му с Румен Петков по партийни въпроси и по някои проблеми на престъпността. Дангов оповести, че тишината в партията ражда безумия. Репликата, във вариант тишината в спалнята, бе отправена от Румен Петков към Татяна Дончева през юни миналата година. Това бе времето, когато двамата Руменовци (Петков и Овчаров) се простиха със заместникпредседателските си постове в партията.
Докато Петков беше вътрешен министър, Дангов апелира за директната му намеса в Дупница срещу диктата на братята Галеви. По-късно излезе, че всъщност Румен Петков им бил ходил на гости, което бе и една от негласните причини да освободи министерското кресло. Ето защо е логично да се помисли, че кандидатирането на Дангов
ще бъде само за масовка
Това потвърдиха пред БАНКЕРЪ и членове на ВС на БСП. Бившият дупнишки кмет на практика е по-близък до лобито на Румен Овчаров. Да припомним само какво рече Дангов пред журналисти през март, преди смяната на вътрешния министър: Румен Петков трябва да подаде оставка. Той демонстрира поведение, несъвместимо с морала на един социалист.
Ако има заплашваща Станишев кандидатура от страна на лобито на Петков (както се говори на Позитано20), Дангов трябва да балансира. Скоро, прогнозират социалистите, в медиите ще се пръкнат още имена и със сигурност някои от тях ще бъдат на обичайните заподозрени. През декември 2005 г. обичайните заподозрени - Костадин Паскалев (тогава депутат, сега кмет на Благоевград), Татяна Дончева и Янаки Стоилов - се оттеглиха от битката за лидерския пост. Излезе, че Сергей Станишев може да се разбере по-скоро с лобито на Овчаров, отколкото с това на Петков. Нямаше драма, нямаше и остри критики. Сега обаче не е изключено бившият вътрешен министър да си отвори беля. Като член на Изпълнителното бюро на БСП, а и преди това, като заместник на Станишев, той отговаряше за коалиционната политика. Наред с новия устав и актуализираната партийна програма, това ще е сред най-обсъжданата тема на конгреса. Призна го самият Петков в понеделник (6 октомври) в Плевен пред собствената си партийна организация, на чиято подкрепа разчита.
Анализът на сътвореното съвместно с НДСВ и ДПС едва ли ще се приеме безропотно. Очаква се офертата за бъдещ мандат в същата конфигурация да предизвика недоволство. Освен това социалистите трябва да решават в какъв вид ще се явят на парламентарните избори и на евровота идния юни. Ще се разбере дали Коалиция за България е подходяща да мотивира електората, или БСП ще се пробва сама? Засега социалистите отричат като попарени евентуалната възможност да се явят на избори с някой от коалиционните си партньори на държавно ниво, но в главите на някои партийни шефове зрее идеята да изпробват нещо такова поне на евровота. По-консервативните са категорични, че това няма да мине и смятат сериозно да поставят въпроса още в края на този месец. На 31 октомври ще има нов пленум, на който да се приемат проектоматериалите за 47-ия конгрес. Тъкмо тогава социалистите трябва да утвърдят и политическата рамка Социална България в социална Европа за участието на БСП в изборите за Европарламент и на парламентарния вот догодина. Отговорник по този документ е шефът на Националния предизборен щаб Евгений Узунов. От него се очаква да усмири духовете навреме, за да не се стига до разправии и обиди по адрес на коалиционните партньори (особено ДПС) на конгреса. Да не говорим, че питането дали ДПС ще запази статута си на най-облагодетелстван политически партньор отдавна виси във въздуха, а на конгреса направо ще се стовари върху висшето ръководство на червените. Въпросът е
от удара да не пострада лидерът
на партията, а отговорникът по коалиционната политика.
Битката за лидерския пост ще бъде форма на отклоняване на вниманието от неудобните за управляващата партия проблеми както вътре в нея, така и в държавата. Сергей Станишев наистина оглави БСП по препоръка на Георги Първанов, но първото нещо, което направи през 2002-ра, бе да освободи от Изпълнителното бюро хората, които минаваха за членове на лобито на президента - Младен Червеняков, Татяна Дончева и Иво Атанасов. Много неща се промениха оттогава - най-малкото Татяна Дончева премина от президентския лагер в този на Овчаров. Станишев изненада и себе си, когато миналата година лиши Петков и Овчаров от заместникпредседателските им постове. Само в рамките на няколко месеца двамата престанаха да са и министри, но не излязоха от висшето ръководство на партията, вероятно за да бъдат държани под око от хората на младия лидер. Сега секретарите на ИБ на БСП, пък и по-голямата част от ВС са хора, лоялни към Станишев. От година и половина се подготвят и местните структури, така че на конгреса да попаднат само правилни делегати.
В действителност на големия партиен форум Сергей Станишев възнамерява да бетонира не само себе си като лидер, но и лобито си. Дори за противниците му не е тайна, че той възнамерява да възстанови заместникпредседателските постове в партията. Всеки шеф на областна структура в БСП ще има, подобно на централното партийно ръководство, по двама заместник-шефове, двама секретари и секретар-касиер. Отсега се знае, че никой от заместниците на Станишев няма да се казва Румен, но със сигурност ще има такива с имена Кристиан, Евгений, Ивелин и, може би, Антон.
Кадровите боричкания ще бъдат заглушени от основния спор - разделението (и съвместяването) на публичните и партийните постове. Сергей Станишев възнамерява да използва отърваването от двамата Руменовци като отмятане на част от тази задача. Гладът за кадри обаче ще стане дежурното оправдание за продължаване на държавно-партийното съвместителство на постове по високите етажи. В крайна сметка министрите Петър Димитров, Асен Гагаузов и Стефан Данаилов (фигура свещена и емблематична) си останаха в Изпълнителното бюро. Че как без тях! И без другаря Станишев?

Facebook logo
Бъдете с нас и във