Банкеръ Weekly

Общество и политика

В БСП СЕ ЧУДЯТ ЗА КАКВО СЕ БОРЯТ

На 13 май в НДК соцлидерът Георги Първанов най-после обяви една ясна цел на лявата коалиция на предстоящия вот - спечелване на изборите. След дълги усуквания най-голямата партия заяви за какво всъщност се бори. Това обаче е така само на пръв поглед, защото не стана ясно какво разбира червеният водач под спечелване на изборите. За разлика от Иван Костов, който постави като основна цел на СДС постигането на бройката от 121 места в следващия парламент, Първанов реши да не дефинира по-конкретно позицията си. Запознати с партийните дела отдават това на факта, че на Позитано 20 не са наясно дали се борят за властта, или не. Все по-нестабилната позиция на социалистите се дължи и на намесата на царя в политиката, който поне засега прати столетницата на трето място по обществена популярност.
От месеци насам БСП-лидерите твърдят, че се стремят към широко коалиционно правителство. В съответствие с тази схема бяха изработени и листите на коалицията - с гражданска квота и с включването на хора от 15-те партии, въпреки редуцираното им представителство в крайна сметка. Някои наблюдатели съзират в действията на БСП опит за бягане от отговорност. На Позитано 20 май хем искат да са във властта, хем не чак дотам, че да трупат неизбежни негативи. Явно политическите комплекси от провала на Жан Виденов още не са преодолени и червените водачи продължават да изпитват чувство за вина и несигурност, че са способни да се справят с управлението. За четири години в опозиция Първанов и приближените му укрепиха в някаква степен собствените си позиции. На 44-я конгрес на партията кадрите от времето на Виденов бяха извадени от ръководните органи и заменени с по-подходящи лица, също от близкото и по-далечното минало. Безспорно това е тактика, която се прилага във всяка партийна формация. Лошото обаче е, че за тези четири години, когато БСП можеше спокойно да работи за собствените си интереси, нейните лидери не можаха да артикулират ясна стратегия за стабилизиране на партията, нито да очертаят перспективи за бъдещето й. Стана така, че преди още червените редици да са консолидирани, соцлидерите потърсиха възможности за разширяване на обсега на БСП. Проблемите около подредбата на депутатските списъци показаха ясно, че столетницата не е достатъчно реформирана и готова да смени стария си модел на поведение. В резултат на това вместо новата коалиционна стратегия на червените да разшири влиянието на левицата, тя демотивира част от по-крайно настроения си електорат. Вътрешните противоречия в лявата коалиция и по-конкретно в БСП в крайна сметка доведоха до липсата на ясна цел за предстоящите избори.
Националното съвещание на коалиция За България на 13 май прие предизборната платформа, която се нарича Договор с избирателя. Десет основни ангажимента се съдържат в лявата оферта към електората: бързо икономическо развитие, по-високи доходи и социална сигурност, подобряване на качеството на образование, достъпно здравеопазване, изграждане на стабилна пенсионна система, борба с престъпността, запазване на културната идентичност, държавна подкрепа за селското стопанство, гарантиране на националната сигурност и приемственост в международните приоритети на страната към членство в НАТО и ЕС, подобряване на качеството на околната и работната среда. Изобщо неща, които всеки средно грамотен политик би могъл да заяви. Дали ще им повярват обаче онези, които ще застанат пред урните на 17 юни?
Сред поредицата обещания за светло бъдеще липсват конкретните механизми, по които ще се реализират управленските виждания на лявата коалиция. На Националното съвещание така и не беше приета управленска програма като отделен документ. От близо две години в БСП все пишат управленски програми и после все се оказва, че нещо в тях не е както трябва. На сбирката на левите лидери в Лесидрен беше обсъден поредният такъв документ, но и тогава той беше оставен за преработка. Различните виждания на участниците в подготовката му явно забавиха оформянето на окончателен вариант и накрая доведоха до отпадането му на този етап от предизборната надпревара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във