Банкеръ Weekly

Общество и политика

В БСП ли е мястото на олигарха Гергов?

Георги Гергов подкрепи избора на Корнелия Нинова за председател на БСП, защото се надяваше, че ще може да й влияе.
S 250 29c634fe 6654 4c7b b6b4 21ef4121e1e8

Преди седмица част от пловдивските социалисти, или по-точно лявото крило на БСП от областта, изпрати писмо до Националния съвет на партията и поиска той да се самосезира за изказванията на бизнесмена Георги Гергов. Става дума за негово интервю пред една от телевизиите, в което остро нападна лидера Корнелия Нинова и я прикани да си иде от поста "по-раншко". Също така Гергов призна, че след предсрочните избори през март е водил разговори с Бойко Борисов, с когото е близък, за управленска коалиция между ГЕРБ и БСП - въпреки решението на социалистическото ръководство за изключването на такъв вариант. Гергов отиде и по-далече, описвайки Борисов като "носител на мира в Европа".

Социалисти от Областния съвет на БСП - Пловдив, се разграничиха от позициите на своя председател Георги Гергов и поискаха пленумът на партията да разясни дали други подкрепят тезите му. "Той окончателно демаскира своята склонност за безпринципна колаборация с ГЕРБ и лична лоялност към Бойко Борисов", пишат съпартийците му. Според местните социалисти това е в противоречие с официалната позиция на БСП, а Гергов е нарушил устава с действията си и е уронил авторитета на партията.

"С поведението си в обществото председателят на Областния съвет на БСП нееднократно е давал доказателства за своята близост със среди и личности, изповядващи ценности, противоположни на идейната и морална платформа на БСП", се възмущават още пловдивските социалисти. Според тях проявите му на лично противопоставяне срещу Нинова, чието управление по думите му вреди на партията, са "пряко доказателство" за стремежа да се овладее ръководството на Столетницата и тя да стане "безидейна патерица на ГЕРБ". Те отбелязват също, че партийната организация в региона е в "кризисно състояние" главно заради участието на Гергов.

Някои от противниците на Гергов припомнят, че Георги Първанов е бил изключен от БСП именно заради уронване на авторитета й и заради сепаратистки действия. От ръководството на партията обаче контрираха, че случаят не е същият, тъй като бившият президент е тръгнал да регистрира нова формация, отцепвайки част от членската маса, което автоматично го е изключило, пък Гергов няма такива намерения. Все пак от Изпълнителното бюро казаха, че на пловдивския бизнесмен ще се търси отговорност. Това е заявила самата лидерка Корнелия Нинова, но как и кога ще стане това още не е ясно, нито пък какви точно ще са санкциите. А що се отнася до вероятността за евентуалното изключване на Гергов, това е работа и решение на партийната организация, в която Гергов членува, т.е. пловдивската, а не на националното ръководство. Не можело обаче да се наказват партийни членове, които критикуват ръководството, или персонално председателя за негови грешки или за неща, които не е направил или пропуснал - волно или неволно, в една или друга ситуация. От ръководството припомнят още, че БСП е много либерална и демократична формация, и през годините е имало много други членове, които са изказвали всевъзможни "еретични" мнения, пък нищо не им се е случило. Но проблемът с дисциплината бил вътрешнопартиен.

За Гергов обаче е известно, че следва пътя на парите. В зората на демокрацията, докато придобиваше хотел "Санкт Петербург" и "Слънчев ден" той се "родееше" със СДС. После прелетя към БСП и заглади червения косъм. В последните години пък тъче на два стана, като приоритетно гледа към Бойко Борисов. Какво би станало, ако "утре" БСП дойде на власт, се сещате и сами.

Ето защо сега някои по-радикални членове на БСП от по-младото поколение реагират остро на поведението на Гергов. "Ами, ако са толкова близки отношенията му с г-н Борисов,  щом се чувстват толкова близки както на политическо, така и на лично равнище, може да говори с него и да премине в неговата партия", каза в интервю за "БАНКЕРЪ" червеният депутат Стоян Мирчев.

За поведението на Гергов обаче имало и "обективни" причини, смятат представители на ръководството на БСП. Почти всички политолози, социолози и анализатори преди изборите през март внушаваха, че след вота най-вероятно ще управлява широка коалиция между ГЕРБ и БСП (по немски модел) и обществените нагласи бяха такива. Вероятно изказването на Гергов, който е по-първичен, е плод именно на тези нагласи в обществото. Но и едните, и другите правят уговорката, че не защитават или оправдават пловдивския бизнесмен, само се опитват да анализират действията му.  

Има и друго. Припомняме, че Гергов бе изключен от Изпълнителното бюро на партията след скандала "ЦУМгейт", но остана председател на пловдивската организация, въпреки че Корнелия Нинова го определи като част от задкулисието. Първоначално местните партийци го подкрепиха, дори поискаха среща разговор и обяснения от лидера. По-късно се оказа, че част от тях са против това Гергов да остане на ръководното място в пловдивската организация.

Случаят уж беше приключен. Но възникналият между Нинова и пловдивския бизнесмен конфликт остана, без да бъде преодолян. За разлика от редица други случаи, при други председатели на партията, които са намирали начин да излязат от ситуацията безболезнено. Според социалисти особено добре с вътрешнопартийните конфликти се е справял Сергей Станишев.  

На събора на социалистите на Бузлуджа (29 юли) лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че промяната в партията вече е започнала, но не е приключила. Не е лесно, но борбата срещу паралелната държава ще продължи, зарече се тя. Припомняйки ентусиазма и усилията на редовите членове в предизборната кампания, Нинова каза:

"Дойде изкушението да се съюзим с ГЕРБ. Благодаря ви, че проявихте онази съществена за социалистите мъдрост, която държи на идеология и на програма, а не на личното облагодетелстване на стотина души в партията!" Думите й бяха посрещнати с бурни аплодисменти от събралото се множество на върха. "Благодаря ви, че не позволихте днес да бъдем част от управлението на Суджука, да бъдем част от новия дълг на България, да бъдем част от политиката за продажба на земеделските земи", продължи тя.

Всички разбраха кого визира Нинова - не само Гергов, но и други от старата номенклатура на БСП, наречени от сегашния й заместник Кирил Добрев "фараони", които трудно се разделят с позициите и влиянието си в партийните структури. Както и всички онези партийци, които поддържат близки, макар и неафиширани отношения с хора от партията на Бойко Борисов и лобират за общо гризане на властовия кокал. Именно те се съпротивляваха на избора на Нинова за председател на БСП и на издигането на кандидатурата на Румен Радев за президент.

Всъщност въпросът е какво търси едър бизнесмен и новобогаташ като Георги Гергов в редиците на една лява, социалистическа партия? Очевидно е, че мястото на Георги Гергов въобще не е там, където се говори за бедност, за доходи, за безработица, за справедливост и солидарност. Очевидно е, че партията е била нужна на бизнесмена, за да използва връзките си и търговията с влияние за постигане на лични интереси и облагодетелстване. От тази гледна точка Гергов можеше да бъде член на всяка една от управлявалите досега партии, включително и на ГЕРБ, тъй като от непрестанния му възход и нарастване на активите му се вижда, че той е в добри отношения с всички властимащи през последните 25 години.

Гергов прекрасно се вписва в "галерията крупни капиталисти, родени от прехода". Той е собственик на хотели ("Санкт Петербург" в Пловдив, балнеохотела в Хисаря), на курортния комплекс "Слънчев ден" край Варна (бивша гордост на ЦК на БКП), на столичния ЦУМ, на почти целия комплекс "Стария Пловдив" и на "Международен панаир" - Пловдив, придобити при различни управления, с разноцветни премиери и министри. За спечелените обществени поръчки през годините да не говорим. И тъй като Корнелия Нинова постепенно, но неотклонно свива влиянието на Гергов в партията, а това явно се отразява и на тежестта му пред зависими от него бизнес партньори и задкулисни играчи и връзки, той й обяви война. Засега обаче лидерката получава солидна подкрепа от партията и изпълнява една по една стъпките, които обеща на съпартийците си и които до този момент са успешни. Така че може би пловдивският олигарх, натрупал имането си през мътния преход, трябва наистина сам да реши къде е истинското му място. Така, както сам си подаде оставката от Изпълнителното бюро, за да избегне гласуването от Националния съвет, което щеше да бъде унизително за него. Но той се усети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във