Банкеръ Daily

Елена Йончева:

В Брюксел са наясно с корупцията в България и скоро ще има резултати

Европейската комисия е наясно с корупцията в България и съвсем скоро ще има резултати от това. Това заяви пред БТВ евродепутатът Елена Йончева. Тя разказа, че е провела едночасова среща на четири очи с шефа на ОЛАФ - европейската служба за борба с измамите с евросредства. Имала е разговор и с еврокомисаря по правосъдие и вътрешен ред Вера Йоурова. "Информирала съм и антикорупционната комисия в Брюксел за политическите скандали в България", каза Йончева в отговор на въпрос дали разкритията на бизнесмена Васил Божков са известни вече на европейските институции. И добави, че очаква още през септември-октомври т.г. да се видят и резултатите от разкритията за корупцията в България.

Йончева обяви, че е станало ясно как хора като Божков и други бизнесмени са "принудени да връщат средства, да плащат такса спокойствие". "Бизнесът мълчи, защото знае, че ако започнат да говорят, те ще бъдат ударени. Тази политическа класа се самозабрави, безконтролна е и мисли, че никой не може да я накаже. Призовавам българския бизнес да не мълчи", каза евродепутатката. Тя добави, че също се страхува. „Когато вероятно гласът на един министър-председател казва: „Ще направя всичко възможно, за да изгори Йончева“, да, страхувам се. Има ли разумен човек, който да не се страхува от подобна реплика. Въпросът е този страх да не ме накара да замълча“. Въпросната реплика е част от разпространения в медиите запис с глас, който много прилича на този на премиера Бойко Борисов.

Според Йончева много неща са се изговорили за този запис. „Над 1 млн. българи сме го изгледали. Всички се надяваме това да не е неговия глас. В този запис чуваме как лидер на европейска държава нарежда да бъде унищожен един бизнес, как нарежда да бъде унищожен политически противник”, каза тя. Йончева е категорична, че този запис трябва да се разследва.  

„Притеснително е, че този запис показва, че няма разделение на властите. От пътищата се опитах да направя проверка. Корупцията е голям бич за България, защото тя удря икономиката. Ние сме последни в Европа. Записът показва цялата мерзост на политическата класа в България. На моя свекър са направени множество проверки и не са установени никакви нарушения. Средствата, които ще се дават от Европа за борба с коронавируса, ще има специален мониторинг”, коментира още Елена Йончева.

От думите й стана ясно, че вече ще се наблюдават и медиите през мониторинга за съдебната система. Първият доклад ще излезе през октомври. „И това е благодарение на нашата работа. За първи път ще се наблюдава корупцията у нас. Новият механизъм ще включва корупция и наблюдение на медиите. Това ще даде резултат”, увери евродепутатката.

Елена Йончева се надява на обективно разследване от прокуратурата на записа, но не е голям оптимист, предвид какво се случи със записите, известни като „Ало, Ваньо“ и „Ало, Банов съм“. И уточни, че е готова да подпомогне с всички средства на едно независимо разследване.

За разпространените впоследствие снимки, на една от които се вижда премиерът Бойко Борисов, който спи в спалнята си в резиденция Бояна, евродепутатът каза, че е неморално, недостойно и унизително да бъде сниман спящ човек. "Записът и снимките са моментна картина на България. Когато ги видиш, това е шокиращо. Унизително е да снимаш спящ човек. Това не е морално. Но снимките с натъпканите чекмеджета с пари показват деградацията на българската политическа класа. Виждаме как управляващите са си напазарували политици, антрополози. Ако продължим така, ще останем все така бедни и унизени. В България цялата система е компрометирана и корумпирана”, коментира още Йончева. Самият Борисов заяви, че аудиозаписът е фалшив, а снимките нарече компромати и монтаж.

Относно отношенията си лидера на БСП Корнелия Нинова тя обяви, че няма проблем между тях. „Нямам проблем с г-жа Нинова. Тя има проблем със своите структури. Вътре се водят борби. БСП не може да спечели властта, ако се занимава само с вътрешни боричкания. Тя ще спечели, ако се оглави от лидер, който да обедини левицата. Битката срещу корупцията в България трябва се води от най-голямата опозиционна партия. Но тя трябва да се води не с декларации. ЕП няма да мълчи пред това, което се случва в България”, обясни Елена Йончева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във