Банкеръ Daily

Общество и политика

В Ботевград действа престъпна група за кражба на вода, контраатакува Валентин Златев

Председателят на Надзорния съвет на "Лукойл" Валентин Златев отхвърли твърденията, че ръководената от баща му ВЕЦ „Бебреш“ е източвала язовира, който осигурява водоснабдаването за Ботевград. Като аргумент Златев посочи, че ВЕЦ „Бебреш“ е работил само 14 дни през последната година. 

Обвинения към бащата на Златев имаше от кмета на Ботевград Иван Гавалюгов. Той обяви, че градът е пред водна криза заради източване на язовир "Бебреш". Впоследствие спецпрокуратурата обяви, че ще разследва частния ВЕЦ.

"Смешно е да се твърди, че един язовир може да бъде източен за 14 дни. Така или иначе прокуратурата и ДАНС ще извършат проверка, ако те установят нарушение, нека понесат отговорност виновните", коментира Златев пред bTV. 

Според бизнесмена атаките към семейството му идват, защото кметът искал да се къпе в народната любов, като бори богатите и успелите и да отклонява вниманието от проверките срещу него за конфликт на интереси. В същото това време Върховният административен съд е отстранил кмета по искане на КПКОНПИ за установен конфликт на интереси.. "Иван Гавалюгов обича да говори за олигарси. Той е един от най-крупните бизнесмени в общината си, притежава цялата власт и медии – това е христоматиен пример за олигарх", изтъкна Златев.

"На територията на Ботевград действа организирана престъпна група, която краде от водата, и с действиято си или бездействие кметът ги подпомага", контраатакува бизнесменът и уточни, че от населението ВиК дружеството събира пари за 9 млн. кубика вода, а плаща на държавата само 2,5 млн. куб. м вода. Останалите пари били присвоени.

Златев отказа да коментира защо вече не е генерален директор на "Лукойл България", а председател на Надзорния съвет на компанията. 

Попитан какви са отношенията му с премиера Бойко Борисов, той заяви, че няма нужда да имат специални отношения. Никога обаче не би играл карти или друг спорт с Борисов, защото премиерът не умеел да губи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във