Банкеръ Daily

Общество и политика

В болница "Лозенец" са се извършвали незаконни трансплантации

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров даде извънреден брифинг, на който представи разкрития за множество злоупотреби и сериозни нарушения на закона в болница "Лозенец". В лечебното заведение са извършвали незаконни трансплантации и са "източвали" Здравната каса. 

Кацаров уволни ръководството на болницата и заяви, че до края на деня ще назначи новите директори.

Проверка е показала, че в "Лозенец", известна още като "Правителствена болница", са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори, като всички те са млади хора от Украйна и Молдова. Реципиентите са техни "чичовци" или "лели" от Израел, Япония, Оман. Има всички основания да се смята, че донорите и реципиентите не са роднини помежду си, обясни здравният министър.

Агенция "Медицински надзор" има процедура за проверка. Документи, че това са фалшиви самоличности, постъпили в здравното министерство, но то не е предприето нищо по този въпрос, каза Стойчо Кацаров. Това се е случвало в периода 2019-2021 г., има информация от посолствата, че това са фалшиви самоличности. Документацията по случая ще бъде предадена на МВР за по-нататъшна проверка, изтъкна още здравният министър.

През април 2021 година е извършена трансплантация на черен дроб от трупен донор. Трансплантацията е извършена на четвъртия в листата пациент, който е поставен в статус "спешен", макар че е с 14 точки. А първият в листата пациент е бил с 54 точки, обясни министърът. Първоначално одобреният за трансплантацията дори не е бил в листата. Той е бил добавен след "телефонно обаждане" на следващия ден, след автоматичната класация на чакащите. Дори и след добавянето му, той е бил последен в списъка.

Този човек е заемал много висок пост в държавната администрация, обяви Кацаров, но отказа да разкрие самоличността на трансплантирания. 

Междувременно късно снощи сайтът Bird.bg обяви, че въпросният човек е Веселин Даков. Той е "бивш главен секретар на Министерския съвет при Бойко Борисов. Височайшият нуждаещ се е бил трансплантиран в Правителствена болница през април т.г. от трупен донор", посочват от сайта.

Кацаров даде информация и за друга проверка в болница "Лозенец", извършена през януари.

Резултатите от нея са показали, че за над 60 пациенти без да са лекувани, са получени средства от Здравноосигурителната каса. В деня, в който е издадена заповедта за проверка, болницата е върнала парите за лечението на пациенти с обяснение за техническа грешка. "Няма как да има 60 технически грешки в рамките на един месец. Това е, което на жаргон се нарича източване на Здравната каса, което е абсолютно недопустимо", подчерта министърът.

Също така болница "Лозенец" е завършила 2020 г. със загуба от над 21 млн. лева.

Броят на заетите легла през цялата година е бил 23%. Тоест от 10 легла 8 са били свободни. "Всяко едно от тия неща е достатъчно основание за предприемане на административни мерки. НЗОК е сезирала и прокуратурата, тъй като е имало и подправени подписи", поясни здравният министър.

Ще има и проверки на други болници.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във