Банкеръ Daily

Корнелия Нинова:

В Бюджет 2020 ще подкрепим граждански предложения за развитие на Северозапада

„Регионалните различия в България се задълбочават. В някои региони те се превръщат и в опасност за националната сигурност“. Това заяви на трибунката в кулоарите на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с Инициативния комитет за развитие на Северозапада. Според нея е необходима много разумна, държавна и правителствена политика, специализирана и обърната към тези региони.

„Предложенията на гражданската инициатива за Северозападна България ще станат наши предложения по време на обсъждането на бюджета за 2020г., включително с фонда, който те предлагат, с конкретните мерки, които да изпълни той. Ще отстояваме техните искания в зала“, категорична бе Корнелия Нинова.

От своя страна Камелия Трифонова, председател на Инициативния комитет и председател на ОбС на БСП – Монтана, заяви, че държавата трябва да отдели ресурс за справяне с демографската криза, която е застрашителна за целия регион

 „Стартираме гражданска инициатива за създаване на „Държавен инвестиционен фонд Северозапад в Бюджет 2020”. Причината да го направим е състоянието на нашия регион и празните обещания, които години наред се дават”, каза тя. Трифонова добави, че мерки за решаване на проблемите на региона не се предприемат, той обезлюдява, а само населението на област Монтана за 19 години се е стопило с над 50 000 души.

„Обещаваха се Агенция за Северозапада, Министерство за Северозапада и създаването на закон за нашия регион, но нищо от това не се случи. Затова преди стартирането на бюджетната процедура за 2020 г. организираме нашата инициатива за създаване на такъв фонд и ще настояваме държавата да отдели ресурс за справяне с демографската криза, която е застрашителна за целия регион”, каза още Трифонова. Тя коментира, че е нужно да се финансират мерки като създаване на инфраструктура и привличане на инвеститори за високотехнологично производство, защото Монтана е областта с най-ниските заплати, средната заплата е с над 300 лв. по-ниска от средната за страната.

„Нужно е и създаване на ВУЗ или филиал на учебно заведение, стипендии за студенти, които след завършването си се върнат да работят в региона, еднократна помощ в размер на 10 минимални работи заплати при раждане на дете, но само за осигуряващи се родители, както и подпомагане на млади предприемачи и малките производства”, коментира още Камелия Трифонова. 

Народният представител от парламентарната група на "БСП за България" Атанас Костадинов беше категоричен, че социалистите не приемат, че няма пари за Северозапада. Той посочи, че депутатите от Враца, Монтана и Видин подкрепят тази инициатива. „Обръщаме се и към всички колеги, от всички политически сили също да го направят“, призова той.

По думите на Костадинов 149 български общини, 30% от населението и 54,5% от територията на страната ни попадат в обсега на Целенасочена инвестиционна програма в подкрепа на развитието на слаборазвитите региони от 2015 г. на това правителство. „Тя е само един документ. Трябва инструмент и той е именно предлаганият държавен фонд“, категоричен бе той. Според него в Северозападна България – 5 области, 51 общини, 646 населени места са определени като обезлюдяващи.

„Затова ще подкрепим инициативата чрез промени в Закона за държавния бюджет. За 2 години Министерският съвет изхарчи близо 1 млрд. лв. без никакви критерии и искаме тази практика да спре“, заключи Атанас Костадинов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във