Банкеръ Daily

Общество и политика

В Бюджет 2020 няма желание и амбиция за справяне с проблемите в София

В Бюджет 2020 не виждаме желание и амбиция за справяне с проблемите в София. Това заяви лидерът на БСП – София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов преди началото на днешната сесия. Първата точка от дневния ред в нея е гласуване на бюджета на Столична община за тази година.

"Предлаганият бюджет е следизборен, след рекордния миналата година преди местния вот, и показва липса на желание и амбиция за справяне с проблемите в София", заяви Калоян Паргов. Той припомни, че от ГЕРБ толкова дълго и амбициозно говориха в предизборната кампания за влизане в кварталите и за решаване на проблемите там. Според него по начина на разпределение и приоритизиране в този бюджет едва ли в края на годината ще може да се похвалят с някой напълно решен проблем, който се влачи вече 10 години.

Лидерът на БСП – София заяви, че за поредна година групата на социалистите показва на управляващите занижената и подценена приходна част в бюджета. Калоян Паргов добави, че това е традиционна практика на управляващите, за да може после да отчетат голяма събираемост. "Ще предложим увеличение с 53 милиона лева в приходната част и ще ги заложим в определени приоритети. Единият от тях е децентрализация, за която всички говорим, но не я виждаме в този бюджет. Имам предвид разпределение на средства за самите райони", посочи Паргов. По думите му хората отдавна очакват общината най-накрая да влезе в кварталите, а кметът Фандъкова да си изпълни предизборното обещание.

"Разбира се, темата за детските градини. Тя от над 10 години ни вълнува и все още е нерешен проблем. Там има нужда от инвестиции за сгради. Предлагаме в кварталите "Люлин" и "Младост" да има две нови функционални зали, за да може да децентрализираме развитието на културата и на спорта, които предимно се концентрират в центъра. Това са част и от нашите предизборни приоритети, които кметът Фандъкова споделяше в рамките на кампанията", напомни Калоян Паргов.

Лидерът на столичните социалисти заяви също, че съветниците от групата на БСП в СОС не подкрепят бюджета, тъй като по начина на неговото съставяне те не виждат защита и желание за реализация на политиките, които трябва да бъдат проведени в София. "Това е най-важният акт на новия общински съвет. Той ще постави разделителната линия между управляващи и опозиция по същество", коментира още Паргов.

Той отбеляза, че тази сутрин преди сесията пред общината са протестирали граждани от 15 квартала. "Те чакат общината да реши проблемите им. Как ще се случи това с 10 милиона лева за 24 района?! Как с 300-400 000 лева ще се справят с инфраструктурните проблеми в районите, след като изграждането на един километър стандартна улица с тротоари и бордюри струва половин милион лева?! Част от протестиращите граждани пред общината днес са от Панчарево. Там все още нямат тротоари!", подчерта Паргов.

Председателят на БСП-София заяви, че общината вече 30 години абдикира от задълженията си. Той посочи, че асфалтът и по-голямата част от инфраструктурата в кварталите е още от времето на социализма. "Въпросът ми е кога Столична община ще започне да изпълнява задълженията си и ще влезе ли някога в кварталите?!", попита Калоян Паргов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във