Банкеръ Daily

Общество и политика

В БАН разработват инжекционна и инхалационна форма на ваксина

До края на годината съвместно с институт „Пастьор“ ще разполагаме с прототип на ваксина срещу коронавируса и ще може да се премине към изследване. Това съобщи пред Радио София доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН. Той поясни, че създаването на такъв препарат тече особено динамично в световните лаборатории и в момента е трудно да се каже коя е най-напреднала и коя ще бъде ефективна.

Фирмите са по-смели в изказванията и дори бързат да сключват договори, но учените са по-умерени, защото знаят, че при дългите изпитвания ваксината може да се провали дори в последния етап.

"Ако е вярно, това, което съобщават от различни държави – че вече са произвели ваксина, тогава пандемията щеше да бъде поставена под контрол, а това не е така", коментира доц. Чорбанов.

Той допълни, че с колегите си работят върху две форми ваксина – традиционната инжекционна, но и инхалационна. Друг тип медикаменти досега не са показали ефективност в борбата с вирусите, каза още ученият.

Facebook logo
Бъдете с нас и във