Банкеръ Daily

Общество и политика

В армията не достигат над 5000 души, твърди Ангел Найденов

В армията не достигат над 5000 души – войници и офицери. За последните две години негативните процеси в армията не само не са пресечени, но са преминали и зоната на търпимост на експертите. Системата е пред колапс. Това заяви бившият министър на отбраната Ангел Найденов в студиото на Би Ти Ви. 

"Три са причините за състоянието на армията ни – първата е системното недофинансиране в системата, втората – остарялото въоръжение и бойна техника, а третата – непопълнения личен състав. Заради непопълнения личен състав, българската армия не е в състояние да изпълнява сложни бойни задачи. Настоящото финансиране е недостатъчно да покрие дори базовите нужди на армията.”, категоричен е Найденов. 

Той допълни, че ако държавата не направи нещо радикално, стои въпросът какво можем да очакваме от българските въоръжени сили. Липсата на кадри в системата Найденов смята, че се дължи на недосатъчното заплащане, както и затрудненията при подбора на кандидати, които могат да издържат психологическите тестове.

„Има и друг проблем – неграмотността. Липсата на достатъчно образование, което да направи кандидатите подходящи за българската армия”, допълни Найденов.

Според него в последните 10-15 дни би следвало служебния кабинет да остави решението за изтребителите на следващото правителство. 

На закрито заседание Министерският съвет одобри протокола на междуведомствената група за избор на нов многоцелеви самолет. На първо място е класирана Швеция” със самолет „Грипен”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във