Банкеръ Daily

Общество и политика

В 9363 секции в страната ще се гласува машинно

"В някои секции в чужбина ще се гласува машинно, в други - не. В страната ще има 9363 секции с машини, вече са обявени на страницата на ЦИК. В 1104 ще има и втора машина. В чужбина - в 290 секции ще има машина, в 233 от тях ще има втора машина. Уговорката е, че след 6 септември, според подадените заявления, ще се прецени дали във всички секции с машини в чужбина те да не бъдат по две." Това заяви пред БНТ заместник-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Министерството на външните работи ще отговаря за транспорта на машините извън страната. В момента тече поръчка за транспорта и поддръжката на устройствата за гласуване в страната. Инсталирането на машините отнема между 7 - 10 дни, уточни Матева.

"Не се чувстваме предатели, спазваме Изборния кодекс такъв, какъвто е. Там, където на предходни избори 5 години са гласували повече от 100 избиратели, се разкрива избирателна секция. Обявили сме над 730 места, предстои да бъдат определени още неща според подадените заявления", каза зам.-председателят на ЦИК.

23 партии и 6 коалиции са регистрирани за изборите, но вчера една от партиите не е регистрирала листи и няма да фигурира в бюлетината. Става въпрос за ЕНП. От "Ние идваме" вече заявиха намерението си да не участват в предстоящия вот, като се аргументираха, че ще продължат да подкрепят отделни политики, а не конкретна партия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във