Банкеръ Daily

Общество и политика

В 56 секции замениха машинното гласуване с хартиено

Централната избирателна комисия. 9.30 часа: „Имам много работа. Напечено е“, казва политологът Димитър Димитров, заместник-председател на ЦИК, след като е помолен за коментар за протичането на изборния ден. Другите членове на комисията са си изключили телефоните, изобщо не отговарят на повиквания или направо казват, като Георги Баханов - "Не мога да се занимавам".

Разбираемо е. В началото ЦИК трябваше да вземе решение за 12 секции, в които машините не работеха и бе необходимо да се премине към гласуване с хартиени бюлетини. Последваха още 44 "проблемни" секции.

Много време минаваше в чакане при следването на одобрения ред – секционната комисия трябва да информира районната за проблема, а тя, от своя страна - ЦИК, след което нейните членове решават дали да се премине от машинно към хартиено гласуване или не. В крайна сметка членовете на ЦИК взеха решение самите районни избирателни комисии на място да преценяват дали да се замени машинното гласуване с хартиени бюлетини.

Така вече съответната РИК ще уведомява секционната избирателна комисия за решението си. „Но ЦИК трябва да получи екземпляр от взетото решение, което да е много добре мотивирано“, Камелия Нейкова от Централната избирателна комисия .

Сред 56-те секционни комисии, в които машините са заменени с хартии, е и 23 РИК-София.

Политологът Димитров посочи, че в голяма част от общините в Софийска област изборите тръгнали трудно – и в 26-и Избирателен район имало проблем с машинното гласуване.

Но като цяло броят на секциите, преминали към хартиено гласуване, е пренебрежимо малък в сравнение с останалите 10 516 "механизирани" секции, коментира говорителят на ЦИК Росица Матева.

В две секции в Червен бряг било установено, че софтуерът на машините е настроен така, че са с час разлика от реалното време. От РИК обяснили, че ако се наложи, гласуването в проблематичната секция ще бъде удължено с час. От Централната избирателна комисия със задоволство обявиха, че само в две секции е имало несъответствие между хеш кода (ключът, пазещ от хакери) и системната разписка, която се отпечатва след упражняването на всеки вот с машината.

В Сливен за кратко е било спряно гласуването заради несъответствие между името на кандидат в машината и в листата с преференции. Направена е била проверка, в резултат на която е станало ясно, че грешката е в листите и те ще бъдат сменени.

Избирателната активност към 12.00 часа за страната е била 11.85%, като в 23-и Избирателен район-София тя е 13.21%, в 24-и Избирателен район – София – 9.90%, а в 25-и Избирателен район -София - 12.64 процента. В Софийска област активността е била 13.95 процента.  

Очаквайте подробности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във