Банкеръ Daily

Общество и политика

В 4 секции зад граница ще разпечатат сами бюлетините за гласуване

В 4-те секции зад граница, в които хартиените бюлетини за гласуване на балотажа за президент и вицепрезидент не успяха да пристигнат, ще се гласува с образеца на бюлетина за гласуване извън страната. Това обявиха от ЦИК. 

Става дума за секциите в Аделаида и Бризбън, Австралия, за Крайстчърч в Нова Зеландия и за секцията в Сейнт Луис, щата Мисури в САЩ.

Образецът на бюлетината ще бъде изпратен през временния комуникационен пункт на ЦИК до четирите секции в PDF формат и ще се разпечатва. 

ЦИК реши това, след като от Министерството на външните работи уведомиха, че поради непреодолими обстоятелства, бюлетините в четирите секции не са пристигнали. 

По-рано през деня МВнР обяви, че са доставени машини за гласуване и бюлетини за почти 100% от секциите зад граница.

Бюлетините няма да могат да бъдат доставени преди началото на изборния ден в 4 секции - две в Австралия и по една в Нова Зеландия и САЩ. Причините са кратките срокове, далечните разстояния и трудностите, свързани с пандемията по света. 

Министерството на външните работи съвместно със своя логистичен партньор осъществи безпрецедентна организация в рамките на 72 часа по подготовка, изпращане и доставяне до всички континенти по света (с изключение на Антарктида) на 710 000 бюлетини за 750 секции, както и на 326 машини за гласуване, определени за 208 секции, съобщават от Външно министерство.

На 16 ноември 2021 г. в 13:00 часа МВнР получи от печатницата на БНБ бюлетините и незабавно стартира процес по тяхното пакетиране и оформяне като дипломатическа поща. Всички 750 пратки с бюлетини бяха подготвени за изпращане в рамките на 8 часа, като първите 250 от тях бяха предадени в 19:00 часа и отпътуваха на същия ден.

На 17 ноември 2021 г. бяха транспортирани още 250 пратки, а със собствен транспорт на МВнР в сряда и четвъртък тази седмица отпътуваха и останалите бюлетини за района на Балканите, Австрия, Турция и Молдова.

МВнР получи достъп до машините за секциите извън страната в 9:00 часа на 16 ноември 2021 г. 336 машини бяха оформени като дипломатическо карго в рамките на 5 часа и 224 от тях още в същия ден отпътуваха. Останалите 112 машини бяха доставени със собствен транспорт по предназначение до дипломатически и консулски представителства откъдето в днешния ден се осъществява предаването им на секционните избирателни комисии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във