Банкеръ Daily

Общество и политика

В 300 секции зад граница ще се гласува с машини

От почти 570 прогнозни секции зад граница, в 300 ще се гласува машинно, сочи анализът на външното министерство. Най-много с машини ще се гласува в Турция - от 57 секции там в 46 се очаква вотът да е с машина.

От 128 държави, до които е отправено искане за разрешение, 17 държави вече са дали съгласие за провеждане на предсрочния вот на 11 юли. Сред тях са Великобритания, Турция, Република Северна Македония, Белгия, Австрия и Испания.

6 милиона и 700 хиляди лева е бюджетът за провеждане на изборите зад граница.

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев коментира обсъжданото предложение по време на заседание на Министерски съвет на 11 юли да могат да гласуват само българите зад граница, които плащат данъци у нас.

"Това е политическо решение. За да нямат право български граждани, които не си плащат данъците у нас, да гласуват, трябва да се преработи Изборният кодекс. А за това трябва да има парламент", каза Стоев.
 
Посолствата на България изпращат становища до Централната избирателна комисия за откриване на секции. Калин Анастасов, който е част от работната група за организиране на вота към външното министерство заяви, че не се предлага намаляване на секции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във