Банкеръ Daily

Общество и политика

В 17.30 часа спират системата с пръстов отпечатък

Днес в 17,30 часа ще бъде спряна от експлоатация регистрационната система за здравноосигурителни събития в болниците, съобщиха от пресцентъра на НЗОК.

В края на март петчленен състав на Върховния административен съд отмени окончателно въведената от бившия министър Петър Москов реформа. 

Също от днес при генерирането на седмичните отчети на договорните партньори от болничната медицинска помощ няма да се извършва проверка за „Несъответствие с Регистрационната система“.

Договорните партньори – изпълнители на болнична медицинска помощ, могат да използват устройствата към Регистрационната система на събития по хоспитализация и дехоспитализация за улеснение при ползването на болничните си информационни системи.

Регистрацията с пръстов отпечатък се роди като идея на Петър Москов още през 2015-та година и беше въведена за всички болници. Цената, платена от НЗОК беше 400 000 лева. Отделно от това всяка болница купи специални устройва за отпечатъци.

Настоящият председател на НЗОК твърди, че ефектът от системата на пръстови отпечатъци е бил нулев. След отмяната й, в болниците ще се влиза по стария начин - с лична карта и съответните документи. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във