Банкеръ Daily

Общество и политика

В 17 области не са регистрирани нови случаи на COVID-19 за изминалото денонощие

53 са новите потвърдени случаи при направени 1275 теста по данни на Единния информационен портал.

Общият брой на доказаните случаи у нас нараства на 13 396, от които активни в момента са 5177.

От новодоказаните случаи най-голям е броят в Пловдив – 14. Прави впечатление, че в София област за изминалото денонощие няма нито един нов случай,  а в София са само 8. 

В други 17 области също няма регистрирани нови случаи.

До момента са хоспитализирани 849 души, от които в интензивни отделения са 54.

За изминалото денонощие са починали два души, а от началото на пандемията общият им брой е 447.

Броят на излекуваните за последните 24 ч са 54 души, общо 7772 от доказаните случаи.

„Към този момент базовото репродуктивно число е много близо до 1, което означава, че епидемията тъпче на едно място. Тя нито се разпространява, нито се свива. Сметките ми се сбъдват, защото зад тях стои мощната теория, която се нарича "Синергетика". Дългосрочно нещата обаче не седят много добре. Най-малко 16 000 души ще са болните в края на август и 25 000 в края на септември. В края на тази седмица очаквам 14 000 болни". Това прогнозира в ефира на Нова телевизия проф. Николай Витанов от Националния оперативен щаб.

Той добави, че броят на регистрираните болни се умножава по 8 и така става ясен броят на хората, които са се срещали с болестта. За септември нямало риск за здравната ни система. Това, което стана ясно, е, че тя работи, смята проф. Витанов.

"Здравната ни система трябва да се подготви, защото след края на септември нещата няма да изглеждат толкова добре. Засега се търпи ръстът на заразата, но с бавни темпове се увеличават нещата и ако се натрупа - ще стане неприятно. Ако здравната ни система обаче се подготви - ще се справи", подчерта проф. Витанов.

По думите му щабът в момента не се вижда много, но той си работи. Засега италианският модел не се очаква. Здравната система няма да издържи само, ако се намесят външни фактори. Тази криза е един котлон, който е много силен и тенджерата може много бързо да заври, обясни още той.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във