Банкеръ Daily

Общество и политика

В 1115 секции в страната ще има по две машини за гласуване

Вече са пристигнали допълнителните 1673 машини за гласуване за изборите на 11 юли. Те се намират в склада, където са останалите 9600 устройства. Машините за чужбина вече пътуват към дипломатическите и консулските представителства. В чужбина ще има 273 секции с 421 устройства, в 148 секции ще има по две машини. В страната в 1115 секции ще има по две устройства. Това беше обявено на редовния брифинг на говорителите на Централната избирателна комисия Росица Матева и Цветозар Томов.

ЦИК представи демоверсия на бюлетината за изборите за Народно събрание. Този път бюлетината е на 2 страници.

Цветозар Томов заяви, че на изборите на 27 юни не е имало проблеми при гласуването с машини. 

ЦИК е изпратила писма до РИК-овете с указания да не се поставят лепенки и други указателни стрелки върху смарткартите, както и да не се дезинфекцират с гелообразни дезинфектанти. Единственият дезинфектант за машините е 75% етилов спирт. ЦИК предоставя ново количество. Ако някой предприема увреждащи действия спрямо картите, ще се сигнализират органите на МВР.

Росица Матева уточни, че в село Сърница на частичните местни избори машината не е спряла, защото е прегряла. Изпитвания на машините са правени и при 0 градуса, и при 45 градуса - и те работят.

От комисията обявиха , че са назначени членовете на СИК в чужбина. Регистрирани са 21 наблюдателски организации с 566 наблюдатели.

До момента има подадени 14 жалби и 5 сигнала. Два сигнала са за агитация във Фейсбук.

Германия не е дала разрешение за произвеждането на изборите в две избирателни секции - в Манхайм и в Щутгард. Но българите в района могат да гласуват в други секции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във