Банкеръ Daily

Адвокатът на Пламен Узунов

Узунов, Милушев и Бобоков са жертви в атаката срещу президента

Румен Радев

Българските процедури по обжалването на 24-часовото задържане са несъгласувани с изискванията на Европейската конвенция за правата на човека, каза пред БНР юристът Емилия Недева, която коментира решенията на съдебни състави, които обявиха за незаконни шумните арести миналото лято на президентския секретар Пламен Узунов, президентския съветник Илия Милушев и на бизнесмена Пламен Бобоков. Недева е адвокат на Пламен Узунов.

"След подобно решение могат да се предявят претенции по Закона за отговорността на държавата – както срещу полицейския орган, така и срещу прокуратурата. И в трите решения съдилищата констатират извънпроцесуална нерегламентирана колаборация между органите на МВР и прокуратурата, която не е извършена по установения ред. У нас обявяването на незаконност винаги идва доста след изтърпяване на 24-часовото задържане, подчерта Емилия Недева. „Битката се движи във времето много след освобождаването“, обясни Недева. 

„Трябва да има процедури, които да стигнат дотам в рамките на тези 24 часа лицето да може да бъде освободено от съд, когато се приеме, че задържането му е незаконно. У нас това никога не може да се случи, виждате в какви срокове се случва. Постановяването на решение от Районен съд – Пловдив дойде един месец след задържането и това, трябва да ви кажа, за стандартите на България е много бързо произнасяне.“, допълни адвокатката. 

Емилия Недева определи Узунов, Милушев и Бобоков като „косвени жертви в една атака срещу президента и срещу опита му да се кандидатира за следващ мандат“.

„До момента повечето енергия е в парата – органите, службите преимуществено предпочитат да изнесат някакви недоказани факти, да заявят нещо, да хвърлят в медиите, отколкото да свършат нещо според правилата на НПК.“, каза тя. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във