Банкеръ Daily

Общество и политика

Узунов излиза на свобода срещу гаранция от 20 хил. лева, Бобоков - срещу 1 млн. лева

Пламен Узунов

Обвиненият за търговия с влияние секретар на президента по правните въпроси и антикорупцията Пламен Узунов излиза на свобода срещу парична гаранция от 20 000 лева.

От ареста е освободен и бизнесменът Пламен Бобоков. Определената му от специализираната прокуратура гаранция е в размер на 1 000 000  лева.

"При определяне на размера на парични гаранции са взети предвид степента на обществената опасност на престъплението, доказателствата срещу обвиняемите,  здравословното им състояние,  семейното им положение, професията, възрастта и други данни за личността им", уточняват от спецобвинението, цитирани от БНР.

Двамата са обвинени за  участие  в  престъпен  сговор с  цел  осъществяване на  търговия с влияние и длъжностни престъпления, в периода от началото на месец януари 2019 г. до настоящия  момент - престъпление  по чл. 321, ал.6 от НК.

Наред с това Пламен Узунов и Пламен Бобоков са обвинени и в извършването на престъпление по служба в съучастие, в периода от 08.05.2019 г. до 28.08.2019 г. Като Пламен Бобоков е подбудил на 21 пъти Пламен Узунов в качеството му на длъжностно лице, да наруши служебните си задължения, регламентирани в Правилата за работа на Администрацията на Президента на Република България и длъжностната характеристика за заеманата  от него длъжност, с цел да набави за Пламен Бобоков облага.

От това са настъпили значителни вредни последици - разгласяване на информация, станала му известна по служба сред лица извън кръга на тези, които са оправомощени да я получат, както и уронване престижа на Президентската институция, сред гражданите на България и застрашаване на националната сигурност на страната чрез разкриване на оперативния интерес на специална разузнавателна служба - Служба „Военна информация“.

По-рано днес под гаранция от 20 000 лв. беше освободен и съветникът на президента Илия Милушев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във