Банкеръ Daily

Общество и политика

Уволниха шефа на Агенцията за българите в чужбина

С решение на правителството Петър Харалампиев е освободен като председател на Държавната агенция за българите в чужбина. Длъжността временно ще бъде изпълнявана от заместник-председателя на Агенцията Димитър Владимиров до определянето на нов титуляр. Правителственото решение, предложено от министър-председателя Бойко Борисов, е прието неприсъствено, съобщиха от правителствената пресслужба.

На 29 октомври Специализираната прокуратура влезе в сградата на Агенцията за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство. Обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на Харалампиев. Той е обвинен за взет подкуп от 5000 евро и търговия с влияние в пет случая за по 350 евро на човек.

Впоследствие спецсъдът уважи иска на прокуратурата и реши задържаните да останат за постоянно в ареста. В съдебната зала стана известно, че единият от основните свидетели на прокуратурата е Димитър Владимиров, който сега е избран за временен ръководител на агенцията.

Петър Харалампиев бе назначен на поста по предложение на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов. Партията на Каракачанов се разграничи от  Харалампиев, а вицепремиерът категорично отхвърля твърденията, че ВМРО има връзка и се издържа от схема за продажба на българско гражданство. 

Подобни твърдения направи бившата директорка на дирекция "Българско гражданство" към Министерството на правосъдието Катя Матева. Матева твърди, че има доказателства за твърденията си, но досега публично не е представяла такива. 

И президентът Румен Радев, и ресорният вицепремиер Валери Симеонов обявиха, че всички сигнали до тях за нередности в  Агенцията за българите в чужбина са били препратени до ДАНС и прокуратурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във