Банкеръ Daily

Общество и политика

Уволниха ръководството на ВМЗ-Сопот

Държавната консолидационна компания освободи ръководството на ВМЗ-Сопот заради натрупани финансови загуби за повече от един милион лева само за три месеца, съобщи вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на извънреден брифинг.

Освен това освободеният борд на директорите не е изплатил дивидента си към държавата, срокът за което е изтекъл още в края на април.

Смененото ръководство се е опитвало да разпродава активи на дружеството "зад гърба" на Държавната консолидационна компания и на министерството, съобщи още Нинова.

Корнелия Нинова подчерта, че от самото началото тя и екипът ѝ имат за цел да докажат, че държавна собственост не е лоша дума. „Обещахме, че ще полагаме усилия държавните предприятия да се управляват прозрачно, професионално, да не се източват, да се грижат за работниците си и че могат в тази конкурента среда достойно да се състезават и с частните предприятия. Поставихме пред ръководствата на държавните предприятия тази цел и се разделяме с тези, които не издържат на целта и на тези изисквания.“, категорична бе тя.

Министър Нинова изтъкна три причини за смяната на ръководството на ВМЗ „Сопот“ – влошено финансово състояние, отказ да се плати държавен дивидент и разпродажба на имущество зад гърба на принципала, без да е уведомено ръководството на ДКК.

Нинова съобщи, че ВМЗ Сопот завършва 2021 г с печалба от 3 107 000 лв. Но бордът, който управлява сега, реализира загуба в размер на 1 640 000 лв. за първото тримесечие на 2022 г. За 2021 г на всеки 100 лв. разходи са реализирани 107 приходи. А за първото тримесечие на 2022 на всеки 100 лв. разходи са реализирани 96 лв. приходи. Забелязва се увеличение на задълженията спрямо 31 декември 2021., само за 3 месеца се увеличават задълженията на дружеството с 21 млн. лв.

Данните са от доклада, който правят одиторите, след като предприятията си предоставят финансовите отчети.

Втората причина е в отказа на ВМЗ Сопот да плати държавния дивидент към този момент, въпреки многото писма, изпратени от ДКК по този повод. Нинова припомни, че Министерски съвет е взел решение държавните дружества да преведат дивидента си за 2021 г. на 100% в бюджета до 30.04.2022 г.

Трети мотив за взетото решение се оказва разрез със заложените управленчески принципи, касаещи държавните предприятия. „Ръководството на ВМЗ Сопот зад гърба на принципала ДКК и моя като министър обявява продажба на обособени части, представляващи собственост на ВМЗ. Научаваме случайно за тази продажба, разбира се, взехме мерки и я спряхме веднага, но ръководството започва да разпродава обособени части, като Почивна база „Чевира“ в Старосел, хотел в гр. Сопот, сгради, намиращи се в Индустриална зона - гара Калояново и др.“, изтъкна вицепремиерът.

Нинова подчерта, че няма да бъде позволено държавните дружества да се „разпарчетосват” и продават.

Тя съобщи и кой влиза в новото ръководство на дружеството. Това са Иван Василев Иванов – доскорошен областен управител на София област, който е завършил Военната академия, гр. Раковски, Мариан Кънчев Йовчев, завършил в Долна митрополия, многогодишен служител и директор на Терем в миналото и Камен Николов Шаралиев, завършил Технически университет  - София, който работи във ВМЗ-Сопот като директор на индустриалното оборудване, инженер по електроника и автоматика.

По думите на министъра на икономиката и индустрията новите ръководни органи са „професионалисти” и „почтени” хора.

В заключение още веднъж заявявам, че ще докажем, че държавните предприятия могат да се управляват професионално, компетентно, печелившо и с грижа за работниците, каза министър Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във