Банкеръ Weekly

Общество и политика

УВОЛНЕНИЯТА ОТВЛИЧАТ ВНИМАНИЕТО ОТ ИСТИНСКИТЕ ПРОБЛЕМИ

Д-р Щерев, здравният министър Радослав Гайдарски изненадващо уволни трима директори на големи болници - все известни специалисти, сред които и проф. Александър Чирков. Как оценявате действията му?
- Най-добрият начин да загубиш една битка е да я започнеш лошо. Категорично подкрепям министър Гайдарски в неговата борба за продължаване на реформата в здравеопазването. Той заяви, че всички пари чрез касата ще отидат за болниците и че ще премахне бордовете, които са абсолютно ненужни. Подкрепям го в тези намерения, защото това са съществените моменти в реформата. Нито едно правителство досега не се ангажира с подобни болезнени мерки, които неизбежно трябва да се вземат.
Убеден съм, че в момента има две възможности. Едната е да се оставят нещата такива, каквито са, като се предприемат козметични мерки - уволнения, по-стриктен контрол и ред други неща, които се случват вече години наред. Другата възможност е да се извършат истинските промени - да се въведе заплащане в болниците чрез касата, да се осигурят най-малко 800 милиона лева за болниците също чрез касата, да се регламентира доплащането за здравните услуги. Последното може да стане чрез доброволно осигуряване, посредством Министерството на труда и социалната политика - за социалнослаби граждани, и чрез здравното министерство (само по програми грантове). Който не попада в нито една от тези категории, ще плаща кеш. Така ще се регламентират плащанията в здравеопазването, а кешовите ще бъдат сведени до минимум или дори ще изчезнат. Ако се заплаща по този начин, то цялата дейност в болниците на практика ще се приватизира.
Означава ли това приватизация само на дейностите в болниците, или и на самите болници?
- Става дума за приватизация на дейностите, а не на самите болници. Ако това не бъде направено, ще продължи да действа сегашната система, която води до нерегламентирани плащания в лечебните заведения. Това пък води до нелоялна конкуренция с частните болници, хората се демотивират да правят здравноосигурителни вноски, а самите болници се декапитализират. В крайна сметка тези пари не се облагат и с данъци. Кешовите плащания съсипват цялата система на здравеопазването и създават усещането, че лекарите са корумпирани.
И все пак какво представляват уволненията на тримата директори - политическа метла, разчистване на лични сметки или косвено признание за краха на здравната реформа? Точно тези хора ли се оказаха проблемът на българското здравеопазване?
- Не мисля, че те са проблемът, защото дълговете на болниците бяха предизвестени. Още миналата година се знаеше, че всяка есен те трупат загуби, които са от порядъка на 150-200 милиона лева. Това се дължи именно на заложените дефицити в системата. Освен това предварително се знаеше, че болниците, които работят най-много, ще натрупат и най-големи дефицити. Ето защо няма логика в освобождаването на тези директори. Не че няма диспропорции, не че няма за какво да се говори за болницата Света Екатерина, която черпи огромен ресурс от парите за здравеопазване, но по тези въпроси трябва да се говори професионално, а не по този начин. Ако искаме да пренаредим един дом, не е достатъчно да сменим само чаршафите. Това е несериозен подход към здравната реформа.
Твърдите, че дълговете на болниците са били предизвестени. Значи не става дума за лош здравен мениджмънт?
- Медиите поставят акцента върху взаимоотношения, които настъпиха между здравния министър и директорите на тези болници. Повтарям, това не е важното. Трябва да видим какво става под повърхността на тази драма. Тук няма нищо особено, защото министърът има право да смени бордовете на тези болници, тъй като е техен принципал, да назначи общо събрание и да проведе конкурс за директори. Проф. Чирков не е уволнен като лекар, подменя се бордът. Доц. Пилософ не е уволнен като лекар, има ново общо събрание. Тук няма драма.
Драмата е в това, че общественото мнение се насочва към този незначителен проблем, а остават недооценени нещата, които трябва да се случат, но не се случват. Защото парламентарната Комисия по здравеопазване прецени, че министърът и неговата администрация не са изпълнили Закона за здравето. А той изисква три месеца преди да бъде вкаран бюджетът за обсъждане, министърът да даде отчет за дейността на ведомството и да представи стратегия за следващата година. Ние не знаем какво възнамерява да прави министерството догодина. Това е проблемът, а не смяната на трима директори на болници. Има решение на комисията да бъде представена такава стратегия. Има още нещо, което е много показателно и тревожно - досега в парламента и в комисията е представен проект за държавния бюджет, но не и за бюджета на здравната каса. Тези два бюджета се приемат заедно в един консолидиран бюджет и ако парите на касата отново отидат за Министерството на здравеопазването, това ще бъде голям гаф и отстъпление от реформата. Затова казвам, че важните неща тепърва ще се случват.
Тогава каква е, според вас, истинската причина за отстраняването на тримата директори?
- Започвам да мисля, че тези уволнения всъщност са някакъв начин за отвличане на вниманието от истинските проблеми в здравеопазването. Защото това, което представи министър Гайдарски за тези болници, бяха само цифри, които нищо не означават. Те показват само, че там е имало голямо харчене. Но в същите болниците твърдят, че е имало и много работа. Освен това Гайдарски казва - тези медицински заведения са заели около 17 процента от цялата болнична дейност в България. Да, но каква е дейността им? Ако един пациент с инфаркт постъпва в болница, където го слагат на системи и му подават кислород, изходът е летален за 30-40 на сто от хората с такова заболяване. При проф. Чирков обаче му слагат стенд и на втория ден човекът си отива вкъщи. Разликата е огромна. Разбира се, огромна е и разликата в парите, които се дават за лечение. Не съм адвокат на Чирков, но искам да заявя, че нещата могат да бъдат коментирани по различен начин. Когато се коментират професионално, в никакъв случай няма да се наложат изводите, към които министерството се опитва да ни навежда. Проблемите в болниците са икономически. Не може в условията на една пазарна икономика те да бъдат острови на социализъм. Има сериозни хора дори и в парламента, които казват - здравеопазването е нещо съвсем различно, не ни говорете за пазар. Това не е вярно. Болниците са си пазар, само че силно регулиран. Не едно и също да продаваш банички и да правиш операции. Когато се отрича пазарният принцип в здравеопазването, резултатите са налице.

Facebook logo
Бъдете с нас и във