Банкеръ Daily

Общество и политика

Уверяват ни, че радиоактивен облак не е минавал над България

Към момента няма данни за пренос на радионуклиди на територията на България и опасност за здравето на гражданите няма. Това уверяват от Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ).

Експертите от НЦРРЗ посочват, че стойностите, публикувани на страницата на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), не налагат предприемане на никакви радиационно-защитни мерки на територията на цялата държава.

Измерените от ИАОС стойности са ниски и нито една от тях не превишава нормативно установената граница на средногодишната обемна активност във въздуха. Компетентните институции осъществяват необходимия контрол на въздуха и своевременно информират обществеността при наличие на рискови фактори, имащи отношение към здравето на населението.

Отговора на НЦРРЗ идва във връзка с твърдения, че радиоактивен облак с рутений-106 е преминал над България. По-рано днес в съобщението на руската агенция Росгидромет се посочваше, че в края на септември и началото на октомври радиоактивни частици от Южен Урал може да са попаднали в Европа в резултат на пренос на въздушни маси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във