Банкеръ Daily

Общество и политика

Увеличението на полицейските заплати остава 15%

"За заплатите на полицаите не се разбрахме, а представихме ситуацията към момента и това, което министерството е заявило като бюджет." Това заяви вътрешният министър Христо Терзийски след срещата с 6-те синдиката в МВР. 

По думите му, в парично изражение това са 231, 5 млн. лв. увеличение на бюджета в перо "Персонал" за всички служители. „Обсъдихме, че през тази година са увеличени някои други финансови пера като време на разположение и нощен труд, не с много, но пак е в полза на всеки един служител, който работи на смени или е на разположение през нощта”, обясни Терзийски.

Той не се ангажира с прогноза дали през 2021 г. е възможно ръстът на полицейските заплати да с 30%, както настояват синдикатите, защото едва ли ще има повече постъпления в бюджета заради ситуацията с пандемията от коронавируса.

"При първия възможен момент, ако ситуацията позволява, ще може да се говори за по-голямо увеличение на заплатите на полицаите от 15%, но от догодина и при евентуално оптимистично развитие от кризата с коронавируса", уточни министърът. 

Той посочи и че за някои полицаи увеличението на заплатите може да достигне до 20% през преизчисляване на допълнителни добавки и процент клас.

Само преди няколко дни полицаите опънаха палатки пред Министерски съвет в знак на протест, обидени от ниското заплащане. Освен това служителите от месец протестират в различни градове, а навръх професионалния си празник, на 8 ноември, се събраха в центъра на София. Исканията към днешна дата са за поне 25% увеличение, като самите протести започнаха, когато властта обяви 34 администрации "на първа линия" в борбата с пандемията, които получават 30% допълнително над заплатите си. Но МВР не е сред тях. 

Само преди няколко дни ГЕРБ се отказа от намерението месечните детски добавки през следващата година да са без доходен критерий и за всички семейства и веднага пренасочи средствата в размер на над 205 милиона лева по друго перо. А именно те да послужат за 15% увеличение на заплатите в МВР, както и за обещаните месечни добавки към възнагражденията на лекарите и медицинските сестри.

В началото на месеца стана ясно, че премиерът Бойко Борисов лично е поел ангажимент да се предвидят в бюджета на МВР за 2021 г., по перо "Персонал", финансов ресурс за увеличение на възнагражденията на служителите с още 5 процента. Така на практика се стига до увеличение от общо 15% на заплатите в системата. 

Синдикатите в МВР обявиха, че считат това противопоставяне между деца и полицаи за обидно.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във