Банкеръ Daily

Общество и политика

Увеличението на пенсиите от 1 юли ще струва 277 млн. лева

Над 2 130 000 пенсионери ще получат увеличение с 5,7% на пенсиите си от 1 юли. За това са предвидени 277 милиона лева допълнително, съобщават от Националния осигурителен институт. 

От следващия месец увеличение ще има и при минималните пенсии, включително и за отпуснатите през 2019 г. Така минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще нарасне от 207,60 на 219,43 лв., а социалната пенсия за старост ще се увеличи от 125,58 на 132,74 лв. Нови ще са и минималните размери на останалите пенсии за трудова дейност, както и несвързаните с трудова дейност, които се определят в процент от посочените минимални размери.

За новите размери на пенсиите хората ще могат да се информират по ЕГН и ПИК на сайта на НОИ или като заявят безплатното получаване на екземпляр от разпореждането в съответното териториално поделение на института.

Изплащането на пенсиите за месец юли 2019 г. от НОИ ще започне на 8 юли (понеделник) и ще приключи на 22 юли (понеделник).

Междувременно от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите поискаха пенсиите им да се обвържат с официалната линия на бедност, за да се получи значително увеличение, както и да получат равен статут с ветераните от войните. От организацията настояват и за промяна в закона за хората с увреждания.

Пенсиите на военноинвалидите са от 144 до 188 лева, в зависимост от процента загубена работоспособност, като от 1-ви юли те ще се покачат с 5,7 на сто. Председателят на съюза Петър Вълчев посочи, че хората, които са пострадали за държавата си, дали са здраве и живот, получават с поне 25 до 30% по-малки пенсии от линията на бедността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във