Банкеръ Daily

Гълъб Донев:

Увеличение на минималната работна заплата не седи на дневен ред

Увеличението на пенсиите е средно около 64 лева, като средната пенсия става 550 лв. Това, което прие парламентът на първо четене, е предложението, което внесе служебното правителство – 340 лв. минимална пенсия, 170 лв. социална пенсия за старост, 1500 лв.максимална пенсия и средно увеличение от 12,5% за абсолютно всички пенсионери в страната. Това обясни пред Нова телевизия вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев.

Той посочи, че над 50 лв. на месец ще получат 1,132 млн. пенсионери. Това увеличение е средно около 86 лв. То ще засегне предимно хората от средния ешелон. 954 000 ще получат малко под 50 лв. увеличение на пенсиите. От служебния кабинет предлагат компенсирането до линията на бедност да става през социалното подпомагане. Предвидени са 35 млн. лв. за това доплащане към пенсиите, за да достигне доходът им размер над линията на бедност.

"13,3% е увеличението на минималната пенсия, 14,3% е увеличението на социалната пенсия за старост. Няма да има хора, които да получат под 50 лв. увеличение. Това, че предложението се прави от служебно правителство не е грешка и препъникамък, който да доведе дебата в парламентарна зала до неприемане на изменението", коментира министър Донев.

Социалният министър обясни още, че за момента няма възможност месечната добавка от 50 лева към пенсиите да нарасне на 120, каквото предложение направиха от ГЕРБ и ДПС.

По отношение на майчинските Гълъб Донев предположи, че би било възможно размерът им да се увеличи през втората година.

Що се касае до минималната работна заплата обаче социалният министър посочи, че в момента тя е в размер на 650 лева и увеличението ѝ "не седи на дневен ред".

Мярката 60/40 продължава да се изпълнява. Общо 400 млн. лева са заделени за подпомагане на бизнеса в условията на пандемия. "Разбира се, ще продължи изплащането и на помощи за родители на деца до 14-годишна възраст, които учат дистанционно", поясни Гълъб Донев.

В заключение вицепремиерът обяви, че безработицата в страната е на исторически ниско ниво.

Facebook logo
Бъдете с нас и във