Банкеръ Daily

Общество и политика

Увеличават заплащането на личните асистенти

Личните асистенти ще продължат да работата на трудови договори, което гарантира осигурителните им права, а заплащането им ще се увеличи от около от 730 лв. на 930 лв. Това обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг, на който представи проект за промени в Закона за личната помощ.

Увеличението ще влезе в сила от 1 януари 2021 г. 

„Законът за личната помощ продължава да действа. Внасяме промени, с които искаме да направим някои подобрения, така че той да бъде по-приложим и да отстраним някои слабости, които сме констатирали и анализирали по него”, каза още тя.

Това което искам да направим е да се фокусираме към качеството на услугата и въвеждането на по-голям контрол. Законът за личната помощ  трябва да действа заедно със Закона за социалните услуги, защото личната помощ, която се осигурява по този закон  не е панацея за хората с увреждания, каза още Сачева. 

Средствата предвидени за лични асистенти за следващата година по Закона за личната помощ са 214,600 млн.лв., а по Закона за социалните услуги 85 млн. лв. 

Към 18 октомври подадените заявления за изготвяне на индивидуална оценка са 490 658.  Към момента има 32 255 действащи договори на лични асистенти, а потребителите са 31 556 на брой, обяви още Сачева. 

Всички лица, които имат нужда от лична помощ и още не са подали заявления все още могат да го направят в рамките на следващите месеци, както и след 1 януари 2021 г. 

„Аз не виждам милиарди, които се изсипват. Не виждам и капани. За добавките на пенсионерите многократно заявихме, че ще бъдат до 31 март. Средните разходи на пенсионер за лекарства са 56 лв. Добавката, която даваме, е свързана с това, както и факта, че зимният сезон ще приключи тогава. Ако някой друг вижда нещо друго, това си е негова логика", каза Сачева.

Министърът добави, че няма да има проблем тези, след нея на поста, да продължат със социалните добавки за деца, ако вярват в тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във