Банкеръ Daily

Нов вариант:

Увеличават всички пенсии с еднакъв процент, най-бедните получат ваучери за храна

Обсъжда се вариант всички пенсии да бъдат увеличени с еднакъв процент, а хората с най-ниски пенсии да бъдат подпомагани допълнително с хранителни ваучери. Вариантът за различен процент увеличение е получил неодобрение и затова се разработват други предложения, съобщи в Добрич министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Все още не е ясен размерът на парите за храна, но по думите й няма да надхвърля 120 лева месечно.

"За тези, които са с най-ниски пенсии до 369 лева, говорим за около 340 000 души има възможност, за да се раздават ваучери за храна. Така, че все още какво ще бъде окончателното решение е рано да го предпоставяме", обясни тя и добави, че правителството ще заложи на комбинация между социално осигуряване и социално подпомагане в пенсионната си политика при обсъждането на новия бюджет за догодина

Министър Сачева допълни, че ще бъде дадена възможност на всички, които са пропуснали срока, да прехвърлят парите си от втория пенсионен стълб в НОИ. „Темата за вторите пенсии започваме активно да работим по нея“, категоричен е министърът. Следващата седмица предстоят срещи с Комисията по финансов надзор и Асоциацията на доброволните дружества за пенсионно осигуряване.

Изплащането на 50-те лева към пенсиите остава валидно до края на месец март следващата година.

Сачева е на посещение във връзка с Оперативната програма „Храни“, която за следващия програмен период ще разчита на 504 милиона лева, с които ще бъдат подпомогнати 600 000 души и семейства.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във