Банкеръ Daily

Общество и политика

Увеличават парите на всички хора с увреждания

Социалният министър Бисер Петков обеща тройно увеличение на интеграционната добавка за хората с 3-та група инвалидност. По думите му в тази група попадат най-много хора с увреждания, съобщи Нова телевизия

В 3-та група влизат увреждания под 75%. Сега тяхната добавка е 11 лева и 25 стотинки. Занапред тя ще се изчислява на друга база – като 10% от линията на бедността. Това означава 34 лева вместо сегашните 11. Значително увеличение Петков прогнозира и за хората в най-тежко положение.

Проектът на Закона за хората с увреждания предвижда увеличаване на финансовата подкрепа за всички групи. На фона на недоволството на хората с увреждания, той поясни, че Министерството на труда и социалната политика е направило проектозакон, който ще се разглежда в понеделник. По думите му в предложенията предвиждат увеличаване на парите за всички.

"Те са по линия на предвидената месечна финансова подкрепа, която ще замени интеграционните добавки, които сега се получават от хората с увреждания. Тази подкрепа ще бъде в по-значителен размер. Предложението е най-значителното увеличение да бъде за тези хора с увреждания, които получават социална инвалидна пенсия с добавка за асистентска услуга, т.е. те не са работили и не могат да работят заради състоянието си", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във