Банкеръ Daily

Общество и политика

Увеличават парите на болниците догодина с 200 млн. лева

С 200 млн. лв. да се увеличи бюджетът на здравната каса в перото й за болнична помощ през 2020 г. 150 млн. лв. от тях ще бъдат приоритетно насочени за увеличаване на заплатите на лекари и медицински сестри. Този ангажимент пое здравният министър Кирил Ананиев след среща в Министерския съвет с представители на КНСБ и специалистите по здравни грижи, които днес излязоха на протест с искане за промяна на възнаграждения в системата на здравеопазването.

"Наш анализ през последните години показа, че обемът дейност е достигнал таван и тези пари ще влязат като увеличение на клиничните пътеки. Преобладаващата част от тях, поне 3/4, трябва да отидат за персонал, с които, по нашите сметки, ще се покрият нивата по Колективния трудов договор", посочи Ананиев. От общият размер на средствата, който ще се достигне през 2020 г. ще бъде заложено поне 50% да бъдат за заплати на лекари и здравни работници, като в новия рамков договор, който се обсъжда в момента, процентно ще бъде договорено колко от тях ще отидат за заплащане на лекарите и колко на професионалистите по здравни грижи, допълни зам. председателят на синдиката д-р Иван Кокалов.

Здравният министър допълни, че има право на определени указания, които може да спусне до държавните и областните болници. Той увери, че ще държи на спазването на тези указания от страна на директорите на лечебните заведение. Ананиев съобщи още, че ще "подсили" хората от ресорното министерство. които ще проследяват пряко изпълнението на наредбите, както и точките, заложени в новия рамков договор, и разходите за заплати на персонала.

За по-добро финансиране на настояват и работещите в системата на училищното и детско здравеопазване. "Там също е заложено увеличение, но не толкова, колкото искат и разговорите ще продължат", заяви председетялет на КНСБ Пламен Димитров след срещата. Ще бъдат направени и законови изменения, чрез които да се промени механизмът за финансиране на малките общински болници, които не могат да изработят достатъчно средства чрез клинични пътеки и да достигнат минималното заплащане, обеща той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във