Банкеръ Daily

На среща при премиера

Увеличават цените на клиничните пътеки за детското и майчино здравеопазване

От 1 юни ще бъдат изменени цените на клиничните пътеки. Това стана ясно след среща при премиера Бойко Борисов. На срещата присъстваха председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, с представителят на Сдружението на областните болници д-р Тодор Черкезов и с председателят на Националното сдружение на общинските болници в България д-р Неделчо Тотев. На разговорите бяха също министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, заместник-министърът Жени Начева и директорите на „Пирогов“ и Александровска болница проф. Асен Балтов и доц. Костадин Ангелов в качеството им на представители на сдружението на държавните болници.

Всички участници в разговорите при премиера се обединиха около решението приоритетно да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки, свързани с детското и майчино здравеопазване. Също така беше обсъден механизмът, по който болниците да получат допълнителни средства през второто полугодие на годината през бюджета на Министерството на здравеопазването и чрез увеличение на цени на клиничните пътеки по линия на здравната каса.

„На днешната среща се постигна споразумение по най-бързия начин да се премине към преговори още през тази година за повишаване на цените на пътеките, които са най-недофинансирани. В случая говорим основно за пътеки, които финансират лечение на деца и бременни. Т.е. съсредоточаваме се върху майчиното и детското здравеопазване“, заяви д-р Маджаров.

Той посочи, че по този начин БЛС заявява, че освен парите, осигурени от правителството за отдалечени райони, трябва да се върви и към повишаване на цените на клиничните пътеки.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във