Банкеръ Daily

Данчо Пенчев:

Увеличаваме COVID леглата в София, цифрите са стряскащи

​Увеличаваме COVID леглата в столичните болници. Увеличение на леглата в болницата ще има както за леки случаи, така и за интензивни. Тенденцията е COVID леглата да са 30% от общия брой на болниците. Предстои преструктуриране на клиники и пренасочване на персонал. Надявам се това да стане с последната заповед, с която увеличаваме леглата на територията на София, въпреки че цифрите са стряскащи. Това заяви пред медии директорът на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев след среща с директори на болници.

"За момента няма спиране на плановия прием, това е решение на всеки директор на лечебно заведение'', допълни той

Д-р Данчо Пенчев заяви, че на срещата не е обсъждано работата в болниците да става със "зелен сертификат".

Над 51% от медицинския персонал в София е ваксиниран, една голяма част от персонала е и преболедувал, обясни той.

"В момента на територията на София е въведена една електронна платформа, която с се обновяваше на всеки 3 ч. за броя легла, които са свободни в лечебните заведения. Реши се при всеки един прием на пациент, независимо дали е лека форма или е за интензивно лечение, в системата да се нанася неговият прием, за да не се натоварват линейките, за да могат да са наясно своевременно къде да отидат", разясни той по повод лутането на линейки с пациенти през през различни болници.

,,Болниците са с много натовареност – ВМА, "Св. Анна", "Пирогов". Самият поток от хора се насочва там'', подчерта още директорът на столичното РЗИ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във