Банкеръ Daily

Христо Иванов:

Утре ще видим каква гротеска са ни подготвили сценаристите

Нямам представа какво ще се случи утре в пленарна зала, ще видим какво са измислили сценаристите, но вероятно ще е някаква гротеска, поради което е време да кажем "Баста!". Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред БТВ. 

,,Намираме се в едно поле, което Конституцията не е предвидила – политическа сила, която се явила на избори, но няма капацитета да управлява. Ти не може да изобретиш парламентаризма и демокрацията по своя идея. Видяхме какво се получи – получи се зрелищен разпад'', каза Иванов по адрес на ИТН.

"Те бъркат това, че са антисистемни с нещо, което е против нормалната политическа логика на парламентаризма и трябва да се замислим като общество докъде можем да стигнем по този път. Между това да имаш дипломи и да поемаш политическа отговорност има големи разлики. Цялата история с тези дипломи и сертификати започна да се разпада", допълни още той.

Иванов подчерта, че никога не е дължал нищо на Слави Трифонов.

,,Никога не съм дължал нищо на Слави Трифонов. Днес взехме едно много внимателно осмислено решение. В нито един от тези формати нямаше нито един глас в подкрепа на проектокабинета. Ние дойдохме с много ясно поети ангажименти, искахме единствено да подкрепим правителство на промяната. За нас е важно, че не предадохме избирателите, които ни гласуваха доверие'', коментира съпредседателя на ДБ дали се чувства "предател", както го нарече Слави Трифонов.

,,От ИТН се лееше мътен поток от ругатни, имаше отказ от смислен политически разговор. Нито имаше реален диалог, нито се чуха нашите аргументи, които почнах да ги излагам десет дни преди изборите, че няма да подкрепим плаващите мнозиства, защото те са рецепта за мътна вода, в която обикновено ДПС лови риба'', уточни Христо Иванов.

По думите му по едно време започнало да изглежда, че опитите да влезе Петър Илиев във властта е било по-важно от парламента и правителството.

"Това са купчина анонимни хора – изглеждат нещо средно между бушони и подставени лица, което е предпоставка за корупция", изказа мнението си Иванов за лицата в проектокабинета на ИТН.

Той припомни на партията на Трифонов, че няма как с 65 депутати при необходими 121 да си мисли, че може да решава всичко.

Накрая Христо Иванов изказа разочарование, че така и не се срещнал очи в очи с лидера на ИТН.

"Нямам нищо против Тошко Йорданов, но тук става дума за изграждане на доверие и разбирателство, а това се прави на лидерско ниво. Дори когато наемате чистачка за входа, управителят на входа би искал да я види", посочи Иванов.

,,Този диалог, който имахме с ИТН, беше по-скоро някаква подигравка. Просто трябваше да седнем, да поговорим и да подпишем споразумение за политиките'', обясни в заключение Иванов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във