Банкеръ Daily

В крайна сметка

Утре депутатите ще отхвърлят кандидатурата на Николов за премиер

Председателският съвет е решил утре Народното събрание да гласува, че отхвърля кандидатурата на Пламен Николов за премиер. Така процедурата ще бъде приключена в парламента. Това обясни председателят на "Изправи се БГ! Ние идваме" Мая Манолова след като напусна срещата.

"След като чухме експертите на президентството и всички парламентарни групи се обединихме около решението да бъде приключена ясно и недвусмислено конституционната процедура като бъде внесен проект за решение, който ще бъде гласуван утре в пленарна зала. Който ще отчете и фактическата обстановка, че кандидатът за премиер министър по лични причини е оттеглил своята номинация", разясни Манолова.

"Взе се решението, което практикуващите юристи изразихме още сутринта. Трябва да има краен акт на събрание, трябва да бъде гласувано в зала с дебати. Това ще стане утре сутринта като първа точка от дневния ред. Актът на президента е краен и стабилен, а топката вече е при нас", заяви в кулоарите на Народното събрание и Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

„Този прецедент трябва да бъде изигран изключително внимателно, защото правото е жива материя“ каза още Хаджигенов. Той допълни, че ИТН са изразили притеснение, че Пламен Николов може да бъде направен насила премиер

Днес точката за гласуване на проектокабинета на "Има такъв народ" изобщо не беше включена в дневния ред. Това стана след като лидерът на партията Слави Трифонов обяви, че оттегля предложението. Причината е, че ИТН не събра предварителна подкрепа от "Демократична България" и ИБГНИ. "БСП за България" пък поставиха условие оттеглянето на Петър Илиев като министър на вътрешните работи.

От ИТН дадоха да се разбере, че за тях предстоят нови избори, защото не биха гласували за проекта на която и да е друга формация при следващите два мандата, които по Конституция трябва да връчи президентът. 

След изявлението на Трифонов юристи побързаха да уточнят, че е в ход процедура по изпълнение на първия проучвателен мандат, като има внесен указ на президента в Народното събрание и той трябва да бъде изпълнен. Пламен Николов пък подаде заявление до председателя на парламента и до президента, че си оттегля кандидатурата за премиер. Съответно няма чия номинация да бъде гласувана в пленарната зала и точката въобще не беше включвана в дневния ред.

По-рано днес правният съветник на президента Емилия Друмева заяви пред БТВ след първия председателския съвет сугринта, че Народното събрание трябва само да излезе от кризата и президентът ще чака какво ще реши парламентът.

"Процедурата е в парламента, Народното събрание е на ход", каза тя относно ситуацията с мандата, от който се отказа партията ИТН, след което Пламен Николов обяви, че по лични причини оттегля кандидатурата си за премиер. 

Председателят на Народното събрание и заместниците му се допитаха до президентската институция за това трябва ли да се гласува, или не проектоправителството "Николов".

В залата пък от "Има такъв народ" започнаха деня все едно нищо не се е случило. И предложиха дневен ред без точката за избор на Пламен Николов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във