Банкеръ Daily

Общество и политика

Успешно управляваме миграционния натиск, обяви Борисов

S 250 1f7677bf 155b 4b4a af2b 9eb5f596bfd3
S 250 c82dcc25 b520 4d58 a459 0e364928d0a2
S 250 bcb8bf44 3517 4341 b5a1 c1c324459f0c

Миграцията e приоритетна тема за България, предвид географското ни разположение и към момента успешно управляваме миграционния натиск. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в Министерския съвет с европейския комисар по вътрешни работи Илва Йохансон. Премиерът отбеляза, че се отчита намаление на натиска в сравнение със същия период през 2019 г. По думите му това се дължи, както на мерките, които се прилагат на национално ниво, така и на доброто сътрудничество със съседните трети страни, особено с Турция.

В рамките на разговора премиерът изтъкна, че високо оценява подхода на комисар Йохансон да посети държавите членки и да се запознае с техните нагласи по новия Пакт по миграция и убежище. Борисов акцентира върху значението на баланса между отговорност, солидарност и отчитането на спецификите на отделните държави.

"България носи голяма отговорност, поддържайки високо ниво на сигурност на външната граница на Европейския съюз. Подкрепяме засиления граничен контрол и регистрирането на всеки, който преминава границата. България успешно се справя с този ангажимент", подчерта Борисов. Той добави, че ако процедурите и проверките в областта на убежището се извършват само от държавата на първо влизане, това ще натовари с прекалено много отговорности страните на предна линия без реципрочната на тях солидарност.

"Колкото по-силни са външните граници на ЕС, толкова по-малко са уязвими на злоупотреби. Всяка страна трябва да гарантира националната си сигурност по начин, гарантиращ сигурността на целия ЕС. Обратното също важи - ЕС трябва да гарантира сигурността си по начин, гарантиращ и сигурността на държавата членка, разположена на предна линия", каза още министър-председателят. Борисов и изрази увереност, че бъдещият механизъм ще бъде по-справедлив, ако се приложи индивидуален подход съобразен с типа граница, маршрути, уязвимости и възможности за реакция. Според премиера е добре да се помисли как доброто сътрудничество между една държава членка и трета страна може да се използва в интерес на целия ЕС, за да се увеличат възможностите за връщане.

Във връзка с Механизма за сътрудничество и оценка Борисов отбеляза, че след като заложените показатели и препоръки са изпълнени, механизмът трябва да бъде прекратен за България. "Същевременно, ние продължаваме да работим за по-нататъшно подобряване на ефективността на наказателната политика и резултати в борбата с престъпността и корупцията", заяви премиерът и добави, че това е постоянен приоритет на правителството.

Министър-председателят взе отношение и по темата с коронавируса. "Със събитията в Италия главоломно се развива ситуацията и може би ще ни трябва общоевропейско решение как да действаме.

На разговора в Министерския съвет присъства и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във