Банкеръ Daily

Общество и политика

Успехът на Ердоган на референдума - почти сигурен

В момента не се случва информираният избор, а хората в действителност не знаят за какво иде реч. Оказва се, че 80 на 100, като ги питат, те не са запознати с конституцията. Тези 18 корекции, които предстоят в конституцията не позволяват отделните власти - законодателна, изпълнителна и съдебна, да се контролират една друга - той получава извънредно много правомощия. Това заяви журналистът Илхан Андай в студиото на Bulgaria ON AIR.

Повод за коментара е съдбовният референдум в Турция и по-скоро ще успее ли президентът Ердоган да увеличи правомощията си и какво ще последва, ако народното мнозинство гласува "за" предложените от него 18 корекции в турската конституция.

Друг от гостите в студиото -  журналистът Мехмед Юмер, смята, че  успехът на Ердоган на референдума е сигурен:

"Турция се намира на кръстопът, но ако президентът Ердоган не беше сигурен в избора, нямаше да тръгне. Това, че в проучванията води отрицателният вот, е тактика, с която да се стегне още повече консервативно-ислямския електорат и редиците в партията". смята Юмер. 

Темата коментира и бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов.

"С референдума се засяга един доста съществен казус, а именно фактът, че турският президент е и лидер на управляващата партия. Президентските и парламентарните избори ще се проведат по едно и също време и ако стане така, че неговата партия влезе в опозиция, а той е и президент с изключителни правомощия, то тогава ситуацията се усложнява", смята Димов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във