Банкеръ Daily

Общество и политика

Условни присъди за трима от обвиняемите по делото за опасните отпадъци

Първите три осъдителни присъди по делото за опасните отпадъци, по което обвиняеми са братята Атанас и Пламен Бобокови и бившият заместник-министър на околната среда Красимир Живков, вече са факт.

Специализираният наказателен съд одобри споразуменията между прокуратурата и бившия шеф на "Монбат Рисайклинг" Васил Богданов, бившия шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов и бизнесмена Айгюн Еминов, с които те се признават за виновни, че са част от престъпна група, извършвала престъпления срещу околната среда. 

И тримата са с условни наказания - съответно от една, една и половина и две години с тригодишен изпитателен срок.

До месец се очаква в съда да бъде внесен обвинителният акт срещу останалите обвиняеми по делото за участие в престъпна група за незаконен внос и преработка на отпадъци. Сред тях са бившият заместник-министър на околната среда и водите Красимир Живков и братята Атанас и Пламен Бобокови.  

До месец се очаква делото за опасните отпадъци да влезе в съда, а Богданов, Еминов и Савов да бъдат призовани като свидетели, каза пред БНР прокурор Генка Брезашка. "Сключването на това споразумение е изключително в подкрепа на тезата на Прокуратурата такава, каквато беше и е още от самото начало - за наличието на такава организирана престъпна група, но делото изобилства от доказателства - така мога да кажа, така че сме напълно спокойни", посочи тя.

Прокурор Брезашка обясни как признанията на тримата ще се отразят на доказването на вината на останалите: „Това води, освен до разкриване на обективната истина такава, каквато е. Но няма да утежни положението на другите обвиняеми по никакъв начин, а ще допринесе за мотивиране на нашата обвинителна теза“. 

Споразуменията са обичайна практика в Специализираната прокуратурата. В изключителни случаи съдът отказва да ги одобри. Те носят на призналите вината си значително по-ниски присъди, включително и условни.

„Споразумението е сделка. Като цяло прокуратурата смята, че предвидените и наложени вече от съда наказания, ще постигнат целите на наказателния процес“, посочи Генка Брезашка.

Само преди дни Софийският районен съд обяви за незаконен 24-часовия арест на бизнесмена Пламен Бобоков. Той беше задържан на 9 юли миналата година - малко след като прокурори и служители на Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор влязоха в сградата на президентската администрация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във