Банкеръ Daily

Общество и политика

Управниците се правят на щедри, не било заради изборите

Пенсионерите ще получат добавка от 50 лева към пенсиите и през април, съобщи социалният министър Деница Сачева по време на заседанието на парламентарната комисия по труда и социалната политика.

По думите на Сачева добавката е свързана с епидемичната обстановка и ще се дава до момента, до който е нужна. В ефира на бТВ тя отрече помощта да е свързана с изборите, които са в началото на същия месец

Министърът обаче припомни, че през април 392 000 пенсионери с пенсии от 300,01 лв. до 369 лв. ще получат еднократна добавка от 120 лв. заради това предстои да се уточни дали тези пенсионери ще получат и добавката от 50 лева.

Във връзка с компенсациите на работниците и служителите Сачева отбеляза, че те се изплащат много интензивно, като вече са преведени 10 милиона лева на 39 хиляди души. По-голяма част от тях са от ресторанти и питейни заведения. Общо са кандидатствали над 42 000, на около 3 хиляди е отказана тази компенсация поради различни причини, каза Сачева. Най-често причините са, че не отговорят на условията и на кода за икономическа дейност, уточни министърът.

От 1 февруари започва приемът на документи за януари, когато вече компенсацията няма да е 24 лева, а 75 процента от осигурителния доход на работниците и служителите (за месец октомври 2020 г.).

Facebook logo
Бъдете с нас и във