Банкеръ Daily

Христо Иванов:

Управляващите замазват кризата с Търговския регистър

Бившият правосъден министър и сегашен лидер на "Да, България" Христо Иванов призова шефката на Агенцията по вписванията и компанията Зорница Даскалова и фирмата "Лирекс БГ", поддържаща Търговския регистър, да бъдат отстранени. 

"Не може хората, допуснали довеждането на хардуера до това състояние и до липсата на копие на данните, да останат на работа. Много е важно фирма "Лирекс" да поеме пълна отговорност", посочи Иванов пред bTV. 

Той обяви, че в неговия мандат начело на Министерството на правосъдието е извършен одит на системите на Търговския регистър, който е установил проблеми. 

"Одитът беше от външна фирма, която направи цялостен анализ, даде множество препоръки и ръководството на Агенцията по вписванията се зае да ги изпълни - препоръки от софтуера до хардуера. По наше време в края на всяка седмица ръководството на агенцията проверяваше всички системи. Имаше две резервни хранилища, които работеха. Днес въпросът е защо информацията не е била отразена в тях", обясни Христо Иванов, който бе част от кабинета "Борисов 2". 

По думите му в момента се виждало "замазване от страна на управляващите". 

"Никой не може да гарантира сигурността на данните на фирмите. Въпросът е дали тази авария е резултат на дефект, недоглеждане или умисъл", посочи още Иванов.

В сряда шефката на Агенцията по вписванията даде първия си брифинг за медиите след близо едноседмичната сага с Търговския регистър. Зорница Даскалова обяви, че засега няма да подава оставка, защото била необходима и потвърди, че фирмата "Лирекс БГ" поддържа регистъра от 2012 г. насам с едногодишно прекъсване. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във