Банкеръ Daily

Общество и политика

Управляващите внесоха законови промени за гласуване на карантинираните

Внасяме законови промени, които ще позволят на карантинираните лица и лежащите в COVID-отделенията в болниците да гласуват на предстоящите парламентарни избори на 4 април. Това каза пред Радио Фокус зам.-председателят на парламентарната група на „Обединени патриоти“ и зам.-председател на НФСБ Борис Ячев.

Предвижда се увеличаване на подвижните урни и мобилните секции, детайлно се указва начинът, по който ще се организира това, посочи народният представител.

Промените в Закона за действията и мерките по време на извънредно положение са подписани от „Обединени патриоти“ и ГЕРБ.

По думите на зам.-председателя на НФСБ е взаимствана практиката от 7 европейски и няколко държави, извън ЕС, които вече са организирали и провели избори във време на пандемия.

Борис Ячев беше категоричен, че е недопустимо да се правят сериозни предизборни промени 2 месеца преди вота и това е позицията, която НФСБ отстоява. „Йезуитско е да искаш сериозни промени в изборното законодателство и в същото време да не дадеш никаква техническа възможност за тяхното реализиране. Защото това, което предлага президентът Радев няма как да се случи до 4 април“, коментира зам.-председателят на НФСБ.

Той припомни и промените „Манолова“, направени в последния момент в Изборния кодекс, добавяйки, че българското общество още „бере отровните плодове от тях“.

По-късно на брифинг в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова потвърди, че заедно с коалиционните им партньори са внесли промени, даващи възможност на лицата под карантина да упражнят правото си на глас.

Тя посочи, че става въпрос за промяна в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и се предвижда да се даде възможност на лицата, които са поставени под домашна карантина или в лечебни заведения за болнична помощ да упражнят конституционното си право на глас. Д-р Дариткова поясни, че ГЕРБ са дали правомощия на ЦИК да изработи правила за тази цел.

"В законопроекта предвиждаме и възможност ЦИК да гарантира здравна сигурност на всички останали участващи в изборния процес избиратели, като осигури средства за индивидуална защита както на членовете на СИК, така и на участниците в изборите", допълни д-р Дариткова. Тя поясни, че ГЕРБ са се поучили от ситуацията в останалите страни. "Видяхме, че при тях задължително се въвеждат специални норми и протоколи, които да гарантират здравна сигурност", поясни председателят на ПГ на ГЕРБ.

"В текстовете, които сме внесли се предвижда и възможност гражданите, които са с изтекли срокове на документите за самоличност да могат да се идентифицират пред СИК с тях. Предвидили сме и възможност всички мерки, които се предприемат от ЦИК да се съобразят с мнението на Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и здравните власти, за да може да имаме максимална прозрачност и съобразяване с експертното мнение на тези органи", заяви още Дариткова.

С промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение отговаряме на най-голямото предизвикателство за тези избори, каза тя. По думите й това предизвикателство е осигуряването на здравната сигурност. "Всички останали предизвикателства ще бъдат в рамките на действащия Изборен кодекс. Смятаме, че това ще гарантира едно активно гражданско участие. То ще гарантира легитимност на изборите, които очакваме да бъдат проведени", заяви още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Съпредседателят на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов коментира, че групата е подкрепила този законопроект. "Станахме съвносители с ясното съзнание, че гарантираме правото на всеки българин да упражни своя вот", заяви още Веселинов.

"Законопроектът дава възможност по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства ЦИК със свое решение да определи в зависимост от ситуацията броя на членовете на секционните избирателни комисии в чужбина, като сме посочили не по-малък от трима членове като брой. Искам да обърна внимание, че Изборният кодекс предвижда, когато документът за самоличност е изтекъл, лицето да подаде заявление и когато личният му документ не е готов към датата на произвеждане на изборите, от страна на МВР да бъдат издадени така наречените удостоверения за гласуване", обясни зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов.

"Смятаме, че в условия на извънредна епидемична обстановка, най-вече това ще касае българските граждани в чужбина, че няма да имат такава възможност те да се обърнат към дипломатическите и консулските представителства да подадат заявления за издаване на нов документ за самоличност, нито да получат такова удостоверение за гласуване. Поради тази причина предлагаме да бъде обсъдена възможността, когато се явят да гласуват в съответните секции без значение дали това е в чужбина или в страната, да може да се счита документът им за валиден и съответното лице да се самоидентифицира по този начин в изборния процес", допълни Ципов.

ЦИК може в съгласувателна процедура с Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб да намери правилния подход и да има възможност всички ангажирани в изборния процес като членове на избирателните комисии да бъдат ваксинирани, се разбра още от думите му. Той коментира и темата за заснемане на броенето на бюлетините и копията от протоколите.

"Към настоящия момент няма изрична забрана в ИК, който да забрани заснемане на броенето и самия протокол. Знаете, че се правят копия. Нашите притеснения са свързани с това, дали не влизаме в противоречие с изискванията на Закона за защита на личните данни. От две години има сериозни промени в този закон. Най-малкото, което трябва да се обмисли да се съгласува една такава подобна промяна с компетентния орган Комисията за защита на личните данни", разясни Ципов.

Показва се изключителна некомпетентност от страна на президентската администрация, ако датата 4 април е избрана на случаен принцип, заяви от своя страна депутатът Младен Шишков. По думите му, ако това не е случайно, означава целенасоченост към една точно определена група от хора, които са разделени на религиозна основа.

"Бих искал да кажа няколко думи по изборна тема. Част съм от католическата общност в страната. Моето изказване е във връзка с датата, която беше избрана от президента за следващите парламентарни избори. Това, което се случи в голяма степен скандализира католическата, арменската, протестантската и еврейската общност. За нас това е най-светлият християнски празник, именно Възкресение Христово. Налага се точно в този светъл ден да извършват някакъв вид работа, каквото е участието в изборните секции. Освен всичко останало за евреите това е четвъртият ден от тяхната пасха. Това е ден, в който те нямат право да извършват никаква физическа дейност. Това до голяма степен ще ограничи възможността да гласуват", заяви още Шишков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във