Банкеръ Weekly

Общество и политика

Управляващите си купиха кворум от червени отцепници

S 250 14b9ec12 a83b 4526 96d9 d2d17875665b

Осигуряването на кворума ще става все по-трудно в това Народно събрание, а от друга страна, за управляващите е жизнено необходимо то да съществува, за да избутат до края на мандата. Вече седмици наред дневният ред на парламента представлява рехав пълнеж от незначителни поправки в закони и изслушвания на отчетни доклади на различни институции. Както се казва, убива се времето, докато бъде внесен „щедрият“ бюджет на Бойко Борисов, за да бъде узаконен.

В крайна сметка, осигуряването на кворума в пленарната зала се превърна в най-важната задача за председателката на парламента Цвета Караянчева, шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и лидерите на "Обединени патриоти".

На 4 ноември двама депутати не стигнаха, за да може да започне пленарното заседание. БСП и ДПС за пореден път не се регистрираха, а управляващото мнозинство не успя да събере бройката, дори с помощта на "Воля" и "Атака". Плъзналата зараза на Covid-19 в страната също има принос за намаления брой депутати. Стана ясно, че трима от НФСБ са сред новорегистрираните с коронавирус, а двама от ГЕРБ са под карантина.

Провалът на заседанието видимо вбеси Караянчева. Работата на парламента е въпрос на отговорност, а не на политически страсти, каза тя преди втория опит за регистрация. "Колеги от БСП не надничайте пред вратата, когато имаме кворум, ще ви се обадим. Ако ви е интересно, влезте да се регистрирате", обърна се Караянчева към социалистите.

След поредния бойкот на БСП и ДПС, ГЕРБ и „Обединени патриоти“ дадоха гневен брифинг.

Поведението на БСП не може да бъде определено като нормално, не им прави чест, заяви Дариткова. "Факт е, че

кворумът е ангажимент на управляващото мнозинство.

В тези трудни дни досега се справяхме успешно, благодарение на отговорните народни представители в това Народно събрание. Справяхме се като пренебрегвахме и личните си проблеми, защото всички ние в такава сложна обстановка не сме защитени и сред нас има хора, които са засегнати от вируса. В днешния ден, когато лидерът на опозицията е в болница, ние разчитахме на повече отговорност и солидарност. Именно това означава политическо поведение с дългосрочна визия, а не само търсене на евтини дивиденти и не само търсене на някаква дребна политическа цел", подчерта председателката на парламентарната група на ГЕРБ.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също обвини в безотговорност социалистите в навечерието на приемането на бюджета. „Аз мисля, че днешният ден е ден на поврат, водораздел, ден, в който повече не би трябвало да има никакви заблуди по отношение на това коя политическа сила носи отговорността за държавата по силата на избора на своите избиратели и коя не носи никаква отговорност, а съществува благодарение на ефектната, бих казал, повърхностна политика от времето на следосвобожденска България; да си го кажем направо – байганьовската политика. И аз мисля, че ДПС и БСП днес показаха в окончателния си вид своето истинско политическо лице на лицемерни политици. Трудно бих ги нарекъл и политици, но в никой случай не и държавници“, каза съпредседателят на „Обединени патриоти“.

Социалистите пък

обвиниха управляващите в груб лобизъм.

Те потвърдиха, че ще продължат да не се регистриат.

„Парламентът е изчерпан и днес видяхме още едно доказателство за това. Не разбираме тона, който се държи към нас, и обвиненията, които бяха отправени от парламентарната група на ГЕРБ и съответно от парламентарната група на „Обединените патриоти“, тъй като нашата позиция за неучастие в регистрацията не е нова. Ние сме последователни. Това е принципна позиция, която нямаме намерение да променим. Всъщност обвиненията, че БСП е безотговорна, са най-малкото неадекватни към днешна дата, тъй като ние неведнъж предупреждавахме, че тази агония трябва да приключи и за нас безотговорно би било, ако участваме в поддържането на тази агония“, посочи Кристиан Вигенин, който е и зам.-председател на Народното събрание.

Той увери, че ако се стигне до бюджета, "ще чуете и нашата позиция".

Още същият ден по време на заседанието на правната комисия ГЕРБ се спазари с депутатите, отцепили се от парламентарната група на социалистите, да им даде възможност за повече изказвания и изява от трибуната в залата в замяна на осигуряване на кворума.

Пазарлъкът даде резултат още в четвъртък (5 ноември). Кворумът от 121 депутати беше осигурен, а като извънредна точка първа беше вкарана поправка в Правилника за работа на Народното събрание, внесена от напусналия БСП Красимир Янков и други отцепници. Според нея, когато народните представители, нечленуващи в парламентарна група, са повече от 10, ще разполагат с времето за изказване на най-малката парламентарна група.

В действащия правилник беше записано, че веднъж на заседание председателят дава думата на председателите на парламентарни групи, на техните заместници или на упълномощен от тях народен представител. Подобна възможност не бе предоставена на нечленуващи в парламентарни групи - нито лично като право на всеки едни от тях, нито чрез техен представител.

БСП настоя за оттегляне на тази точка, но тя остана и беше подкрепена от управляващото мнозинство. Така независимите депутати

получиха правото да им се дава думата

веднъж на заседание, както и да разполагат с минимум десет минути за изказване. Включително и да могат да си удължават предварително определеното време. Тоест, занапред те ще се възприемат като някаква сборна парламентарна група.

"Това е прецедент в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Отговорът е много прозаичен, така се купува кворум", отбеляза социалистът Филип Попов. „Ползвате всякакви прийоми, включително и достлука с попкръстьовци, с политически ренегати“, продължи депутатът като се обърна и към "Воля", че днес тяхната подкрепа девалвира и акциите им на политически пазар са се обезценили, защото си имат достойни заместници. "Честито на излъгания от вас български избирател и горчиво на младоженците", каза още Попов.

"Не е ли това практика на ГЕРБ с

покупката на независими народни представители?",

попита и Хамид Хамид от ДПС.

"Това, което чух най-вече от колегите от ПГ на БСП, останах с впечатлението, че изобщо не сте наясно къде се намираме, с какво се борим, какви са предизвикателствата пред нашето общество в момента. Вие си искате да няма кворум, да няма заседание на парламента, да има предсрочни избори не знам кога. Сигурно на 1 март вместо на 28-ми. Да има служебно правителство на един човек, който преди няколко седмици не вярваше, че съществува коронавируса, който се води президент на тази държава, но не е такъв. Искате да дойдат едни хора, които демобилизират българското общество", отговори на социалистите народният представител от ГЕРБ Тома Биков.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във