Банкеръ Weekly

Общество и политика

УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЩЕ СЕ СЪСТЕЗАВАТ ЗАЕДНО

СДС няма да участва самостоятелно в изборите догодина. На Раковски 134 вече не се колебаят по този въпрос. Както председателят на синята партия Иван Костов обича да повтаря: Формулата ОДС доказа, че е успешна, и управляващите нямат намерение да се отказват от нея.


Решението още не е взето официално, но е съвсем сигурно, че своето място в успешната формула ще запази и Народен съюз. Според ръководството му причините за това са повече от достатъчни, а мотивите на агитиращите за самостоятелно участие стават все по-неубедителни.


Дискусиите в Народен съюз на тема заедно или срещу СДС не са от вчера. Раздвоението е предимно в редиците на земеделците. Демократите на Александър Праматарски са наясно, че само със синия кораб могат да доплуват отново до парламентарни води. Затова пък част от хората на Анастасия Мозер имат доста по-високо самочувствие. Още при подготовката на местната кампания през миналата година много от дружбашите заявиха категоричните си предпочитания да се борят за място в общинската власт без съдружниците си от СДС. Тогава земеделци от местен мащаб бяха разгневени от надменното и грубо поведение на сините. Емоциите в кампанията задълбочиха допълнително създадените в отделните райони противоречия между оранжеви и сини функционери, често стигащи дори до скандали и пълна взаимна нетърпимост. Земеделците се оплакваха, че партньорите им са се самозабравили, разпределяли всички благини на властта само между себе си и на всички апетитни постове се назначавали само активисти на СДС. Член на централното ръководство на Земеделския съюз на Анастасия Мозер потвърди пред БАНКЕРЪ, че в много общини ОДС продължава да съществува само благодарение на силния натиск от София. Понякога едвам успяваме да удържим ситуацията, казва същият депутат. Според него земеделците из страната нямали никакви намерения в предстоящите избори да споделят отговорностите за неудачите в управлението, след като на практика са абсолютно изолирани от него.


Разбира се, на напълно противоположни позиции са висшите шефове от Врабча1. Те няма от какво да се оплакват - държат земеделското министерство, а покрай него фонд Земеделие, проектите, финансирани от програма САПАРД, и присъединителните фондове, лицензирането и приватизацията на обекти и т.н. Затова няма никакво съмнение, че не само ще продължат да оказват силен натиск, но и че ще успеят да потушат всички вълнения и недоволства сред хората си. Намеренията са това да стане още до края на годината, веднага след приключването на конгреса на БЗНС-НС в началото на ноември. Дотогава лидерите щели да имитират дискусия в редиците на движението, успоредно със стабилната подготовка на върховния форум да де се вземе вярното решение. Демократите, естествено, тактично ще запазят спокойствие, а след това заедно ще обявят волята на Народен съюз да запази мястото си в ОДС и в новата предизборна борба.


За запазването на формулата на управляващата в момента коалиция не са без значение и очакваните поправки в избирателния закон, които парламентът ще приеме след Нова година. Новите разпоредби ще дават право за участие в надпреварата само на политически сили, които са достигнали 1% през април 1997 година. Тези, които не могат да се похвалят с такъв резултат, ще получат предизборен лиценз от ЦИК само срещу 10 хиляди подписа. Това означава, че партиите, състезавали се в коалиции, които вече не съществуват, като Обединението за национално спасение, сега, щат-не щат, трябва да се сдобият с необходимия брой подписи. Същото се отнася и за тези, които напускат предишния си съюз. В подобна ситуация ще се окаже ВМРО. Още преди няколко месеца комитите твърдо решиха, че ще участват самостоятелно в изборите за 39-ото Народно събрание. За да получи състезателни права в кампания'2000, Красимир Каракачанов ще е принуден или да представи пред ЦИК папка с 10 хиляди подписа, придружени с ЕГН-та, или просто да си остане в ОДС.


С този проблем обаче, изглежда, ще успее да се размине БСДП на Петър Дертлиев. Наистина социалдемократите напуснаха коалицията ОДС, в рамките на която участваха в предишните състезания, но нямат намерение да се борят самостоятелно. А вероятният им съюз с БСП с лекота ще получи легитимност във всеки един момент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във