Банкеръ Daily

Общество и политика

Управляващите ще преодолеят поредното вето на президента, прогнозира Данаил Кирилов

Още през тази седмица ветото на президента Румен Радев върху част от текстове от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, по-известен като антикорупционния закон, може да бъде разгледано в пленарната зала. Това стана ясно от думите на председателя на правната комисия в парламента - Данаил Кирилов. 

Той съобщи, че ваканцията за депутатите от Комисията по правни въпроси ще приключи ден по-рано, за да могат в сряда (10 януари) те да обсъдят мотивите към наложеното от държавния глава вето. 

"Ще се придържаме към мотивите на президента. Те не са новост, в смисъл че ветото не ни изненада. Спомняте си, че (намерението на държавния глава да наложи вето - бел. ред.) беше обявено дори докато течеше второто четене в пленарната зала", обясни Кирилов пред БНР.

Шефът на правната комисия посочи, че мотивите на президента Радев били  абсолютно идентични с аргументите, които са изложили от БСП при второто четене на законопроекта. 

"Има политически мотиви, които са маскирани с правни аргументи. Иначе бих казал, че доминират правно-техническите съображения, но да не забравяме все пак, че Народното събрание е политически орган", коментира още Данаил Кирилов.

Той прогнозира, че ветото ще бъде преодоляно и няма да се стигне до редакция на антикорупционния закон. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във