Банкеръ Daily

Общество и политика

Управляващите шикалкавят за машинното гласуване

Йордан Цонев убеждава Крум Зарков, че "човешки ръчички" трябва "да не пипат хартийките".
S 250 1441380a bc54 4ad4 8fbb f1c56230d4dd
S 250 38a4afb3 4b9d 480f aa8b 0e5742b166aa

Работната група от депутати, създадена в 44-ото Народно събрание, за да изработи промени в Изборния кодекс, които да гарантират по-голяма честност и легитимност на изборите, зацикли още в самото начало. Досега тя е провела две заседания, на които не е решила нито един въпрос и не е постигнала консенсус за нищо. Дори за изчистването на избирателните списъци от "мъртви души", при все че списъкът, изготвен от ГРАО, се разминава с около милион души с данните на Националния статистически институт за живеещите в България.

По искане на Бойко Борисов Министерският съвет реши преди две седмици да се въведе машинно гласуване за предстоящите догодина парламентарни избори. Тоест, да се изпълни законът, където това е записано. Ето защо един от първите разглеждани въпроси в работната група бе как точно да се случи този вот - ще има ли алтернативно гласуване с хартиени бюлетини, какви устройства ще се използват и дали ще се закупят или наемат? Остана обаче усещането, че управляващите "тупат топката", протакат, чудят се дали хората няма да се затруднят, дали не може се манипулира изборът им... Сякаш целта им е да докажат, че освен скъпо, това гласуване, което иначе ще намали купените гласове, фалшифицирането на протоколи и произвеждането на недействителни бюлетини, е и неподходящо за нашата страна. Но пък не могат и да го отхвърлят, след като лидерът им го е разпоредил, а и са го записали в закона.

Заместник-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков направо обяви, че работната група за промени в Изборния кодекс е абсолютен фарс. Според него създаването й, както и решението на правителството, явно са просто

трикове за печелене на време.

Съпротивата срещу машинното гласуване била огромна.

"Тя идва и от ГЕРБ, които се крият зад коалиционните партньори, зад безсмислени въпроси, зад коронавируса и какво ли още не. Ние ще внесем предложението за изчистване на списъците и за осигуряване на успешно машинно гласуване и ще се борим за тях в пленарната зала", зарече се левият депутат.

Социалистите били готови да обсъждат дори въпросите за сертифицирания одит и логистиката, но вместо това в работната група отново се връщали на изходна позиция – дали да го има или да го няма гласуването с машини. Зарков смята, че е необходимо ясно да се подчертаят какви са отговорностите на Министерския съвет и на ЦИК. Чрез закон трябвало да се каже коя институция ще се грижи за машините, къде ще се съхраняват и по какъв начин ще бъде обезпечена тяхната сигурност.

Народните представители от левицата са категорични, че машинното гласуване е необходимост, породена от факта, че в продължение на 30 години изборният процес става все по-неприемлив за една част от гражданите. Големият брой недействителни бюлетини на последния вот показал, че то е наложително. Да, действително, този начин на гласуване не е панацея, но е важно да го има, защото може да доведе до "нов тласък, а тласъкът трябва да доведе хората при урните, а не да ги отдалечава". "Въвеждането на машинно гласуване, направено интелигентно, разумно и в ред, а не в хаос, ще доведе до честни избори", убеден е Крум Зарков.

Председателката на парламентарната правна комисия Анна Александрова, която също е член на работната група, отрече обвинението, че управляващите умишлено саботират въвеждането на вота с машини. "Машинно гласуване ще има, каквото е решението на Министерския съвет, но не е ясен нито видът, нито начинът и това дали ще има и алтернативно гласуване с хартиени бюлетини", аргументира се тя. Александрова призна, че първото съществено заседание на групата е зациклило, макар да е станало ясно, че

най-вероятно ще се използват машини,

подобни, но не същите, на тези, с които гласувахме на европейските избори. По думите й „с тъч-скрийн машина, която е подобна на предходните, с памет, която ти показва за кого си гласувал, с възможност за сканиране на самия код на бюлетината". Нещо повече, парламентарната група на ГЕРБ била взела своето решение за машинното гласуване, но същевременно не искала да ограничи онези български граждани, желаещи да упражнят правото си на глас с хартиена бюлетина.

"Обединени патриоти" напълно отхвърлят машинното гласуване във вида, упражнен на евровота. Те обаче били готови да чуят идеите на колегите си от другите парламентарни групи.

ДПС по принцип са за машинното гласуване, въпреки че държат повече на машинното преброяване - то било по-важното, там било "заровено кучето" за честността на изборите. Или, както се изрази заместник-председателят на парламентарната група на движението Йордан Цонев, "човешки ръчички да не пипат хартийките".

И ГЕРБ и БСП са на мнение, че партията на Доган е склонна на компромис за вота с устройства, ако в малките секции с под 300 избиратели се въведе машинно броене, тъй като повечето секции на ДПС били такива.

От Централната избирателна комисия пък изобщо не крият, че са скептични за въвеждането на машинното гласуване. Част от аргументите им са, че то е

скъпо и няма да има време за подготовка,

включително технологично и методически за него. Междувременно всякакви експерти тръгнаха по медиите да обясняват колко е непригоден и несигурен този вариант, а също и категорично да отхвърлят машинното преброяване.

Очаквано, БСП не приема обясненията на ЦИК, особено това, че гласуването с машини е скъпо. „...Естествено, когато наемеш една машина еднократно, а не една машина, с която ще произвеждаш десетки избори от тук нататък, ще излезе много по-скъпо", изтъкна Крум Зарков. Ето защо левицата щяла да настоява България да закупи, а ако е възможно и да произведе, собствени машини.

 

 

Капитулация на институциите?

„Хаос и безхаберие" – така окачестви заседанията на работната група за промяна на изборните правила председателят на ПП МИР Симеон Славчев. Членове и активисти на тази формация са разпънали палатка още от януари пред Министерския съвет с настояване машинният вот да бъде незабавно въведен. Според Славчев депутатите, особено тези, от управляващата партия, показват абсолютно непознаване на темата, не само в прилагането на машинното гласуване, но и на технологията и сигурността му. 

Разбира се, далеч по-притеснителна е позицията на ЦИК , че няма да се справи с новия вид гласуване. Което предполага, че е много вероятно да се провали целия процес.

Според действащия Изборен кодекс предстоящият догодина парламентарен вот е необходимо да се проведе само с машини, освен в секциите с под 300 избиратели по списък. Същото важи и за всички следващи президентски, парламентарни и евроизбори. Първоначално това трябваше да стане и на местните избори, но през юли 2019 г. депутатите решиха на този тип вот въобще да няма машини, защото бил много сложен и труден с по 3-4 бюлетини на места.

Facebook logo
Бъдете с нас и във