Банкеръ Weekly

Общество и политика

УПРАВЛЯВАЩИТЕ СЕ ОПИТВАТ ДА БЛОКИРАТ АГЕНТУРАТА

Въпреки че се приеха с неочаквано голямо мнозинство, поправките към Закона за достъп до досиетата на бившата ДС със сигурност няма скоро да успокоят страстите на народните представители. Окончателното гласуване на новите текстове ще стане най-късно до края на януари, а веднага след това ще започне да работи и обществената комисия, която трябва да подготви публикациите на двата списъка. Според запознати няма да има никакви протакания и първата информация ще излезе в ИНТЕРНЕТ максимално бързо.


Първият списък - на сътрудниците и щатните служители на Държавна сигурност, стряска сънищата на най-много хора, и то не само в пленарната зала и партийните централи. Очаква се да бъдат изнесени имената на над 200 000 доносници, което на практика означава, че политическата полиция е разполагала с достатъчно свои хора, за да контролира изкъсо абсолютно всички сфери на обществения, а често и на личния живот на гражданите на НРБ. Според самите депутати, ако списъците са верни, в тях трябва да се окажат поне половината от днешните народни трибуни. Самите те обаче не вярват в това и предполагат, че в листите отново ще попаднат само неудобните на сегашните властници. Те пък от своя страна твърдят, че списъците ще са максимално пълни. Вносителите не уважават доводите на опонентите си, които смятат, че на този етап не може да бъде събрана пълна и обективна информация за дейността на тайните служби. За десет години всички досиета и данни вече били неколкократно изтарашвани и прибрани в частни сейфове или пък просто унищожени. Управляващите уверяват, че имали достоверни източници, по мнението на които нищо от тази толкова ценна информация не е унищожено. Голяма част действително била покрита за лични нужди, но законопроектът предвижда нейното безнаказано връщане до определен срок. В противен случай прикритите данни стават неизползваеми. При всеки по-късен опит да бъде изнесена такава информация източникът й рискува до десет години затвор.


Самите управляващи този път са съсредоточили интереса си предимно върху втория списък - на сътрудниците и служителите на бившето РУМНО (Разузнавателно управление към Министерството на народната отбрана) и днешно Управление Военна информация. Този интерес бе потвърден пред БАНКЕРЪ и лично от заместник-председателя на СДС Димитър Абаджиев. До 1991 г. РУМНО е било пряко подчинено на руското ГРУ и служителите му изпълнявали задачи на руските служби. Голяма част от тези хора продължават и днес да работят към преименуваното вече УВИ и на практика са се превърнали в чужди агенти. Точно тях премиерът има предвид винаги когато се опитва да насочи вниманието на медиите към действията на агентурата. Една от целите на вносителите на законопроекта е да разкрият имената на тези служители, защото те и днес са на възлови места и имат различни обществени, икономически и политически роли. Това са хора с възможности за влияние върху взимането или реализирането на държавни решения във всички области - външна и вътрешна политика, преструктурирането на икономиката, съдебната власт...


Председателят на Евролевицата Александър Томов разкри от парламентарната трибуна, че до 30 май миналата година негов колега е продължавал да изпълнява щатни поръчки на службите, въпреки функцията си на народен представител, което е абсолютно несъвместимо с високата му изборна длъжност. В тази връзка евролидерът призова за прозрачност на биографиите на всички политици, както е в целия свят, и спомена, че в държавата действат хора, които са получавали пари за провалянето на конкретни решения и начинания. В кулоарите се говори, че сред депутатите има поне двайсетина, а дори и повече, такива случаи.


В списъка на РУМНО обаче се очаква да попаднат много повече имена от друга важна сфера - икономиката. Вносителите на промените искат да бъдат извадени имената на мениджърите, които днес управляват приватизираните големи структуроопределящи предприятия, а в миналото са работили на подчиненото на руските служби РУМНО. Според тях голяма част от бившите разузнавачи и днес изпълняват поръчки на чужди източници, често насочени срещу интересите на страната ни.


Съществуват и сериозни аргументи срещу изваждането на публичнодостъпен списък на разузнавачите. За редица от политиците този акт дори и да не застраши пряко националната сигурност, със сигурност ще нанесе сериозни поражения върху възможностите за по-ефективна защита на националните ни интереси. Според говорителя на БСП Ангел Найденов възможно е тези разкрития да доведат и до дипломатически скандали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във